Icon up Overzicht

Voor het eerst planetoïde ‘van buiten’ in ons zonnestelsel (Exaktueel)

Onderwerp: Astrofysica, Rechtlijnige beweging

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Op 20 november 2017 verscheen een artikel op nu.nl waarin het bezoek van Oumuamua aangekondigd stond. Oumuamua is een planetoïde afkomstig uit de ruimte tussen de sterren. In de weken voorafgaand aan het artikel is de planetoïde opgedoken in de omgeving van ons zonnestelsel. In het artikel staat dat het rotsblok er waarschijnlijk 300 duizend jaar over gedaan heeft om de oversteek te maken van de ster Vega naar ons zonnestelsel.


Bron: Wikipedia

a) Bereken de gemiddelde snelheid in km/h van Oumuamua, die uit deze gegevens volgt. Zoek de afstand tot Vega op in Binas of op internet.

De afstand tussen het rotsblok en de aarde is volgens het artikel 200 miljoen kilometer. Doordat de asteroïde relatief dicht in de buurt is, hebben wetenschappers hem goed kunnen bestuderen. Het rotsblok is roodkleurig en is ongeveer 40 meter breed en 400 meter lang.

Voor deze waarneming moet een buitengewone telescoop gebruikt zijn. De telescoop moet op een afstand van 200 miljoen kilometer twee punten kunnen onderscheiden op een afstand van slechts 40 meter.

b) Bereken op welke afstand je een haar met een breedte van 0,1 mm maximaal kan  houden om twee punten op de haar te kunnen onderscheiden met deze telescoop.

c) Bereken hoe groot de minimale afstand moet zijn tussen twee punten op de maan om ze met deze telescoop te kunnen onderscheiden.

De snelheid van het rotsblok is nu groter dan de gemiddelde snelheid waarmee het rotsblok naar ons zonnestelsel toe kwam.

d) Geef een mogelijke verklaring voor dit verschil.

Het voorwerp vliegt nu met een snelheid van 138 duizend kilometer per uur van ons af.  In mei 2018 vliegt het rotsblok langs Jupiter, in januari 2019 passeert hij Saturnus.

e) Controleer met berekeningen of dit kan kloppen.

Na Saturnus zal het rotsblok ons zonnestelsel langzaam achter zich laten, op weg naar het sterrenbeeld Pegasus.

f) Bereken hoeveel jaar het met de genoemde snelheid duurt voordat het rotsblok de ster Enif in het sterrenbeeld Pegasus bereikt.