Kleuren zien - applet

Onderwerp: Elektromagnetisch spectrum, Licht

Applet over de kleur van licht

Deze applet gaat over de kleur van licht. In het eerste deel van de applet kun je de kleur van een zaklamp aanpassen (zet deze aan met de rode knop op de zaklamp), met het spectrum aan de bovenkant van het scherm (de golflengte loopt hier ongeveer van 400 nm tot 800 nm). Je kunt ook kiezen voor een witte lamp.

De lichtstraal kun je op twee manieren weergeven: als één straal of als individuele fotonen (maar dan wel ongeveer 3 miljard keer vertraagd). Merk op dat als je voor de witte lamp kiest, de individuele fotonen allerlei verschillende kleuren hebben. Dit is omdat wit licht is opgebouwd uit alle kleuren in het zichtbare spectrum.

Er is ook de mogelijkheid om een filter voor de lichtstraal te zetten, met verstelbare kleur. Als je dit doet, zullen alleen de fotonen met die kleur doorgelaten worden. Dus met een witte lamp worden er bij elke kleur een aantal fotonen doorgelaten.

In het tweede deel van de applet kun je met drie zaklampen, in de kleuren rood, groen en blauw, proberen om alle kleuren te maken. Met de schuifknoppen aan de rechterkant kun je de intensiteit van elke zaklamp aanpassen.

Klik hier voor de applet.