Hoe lang is een venova?

Onderwerp: Geluid
Begrippen: Frequentie

De venova is een plastic muziekinstrument dat tot op zekere hoogte vergelijkbaar is met een saxofoon. In dit vraagstuk rekenen we aan het bereik van de venova. Hoe laag kan deze toeter?

 Lees meer over de venova in dit artikel.

De lengte van de buis geeft een goede indicatie van hoe laag een saxofoon (of ander blaasinstrument) kan klinken. Op de afbeelding zie je de venova. Op de venova is een stevige draad geplakt. Deze draad geeft precies de route aan die de lucht aflegt binnen dit blaasinstrument.

 

Figuur 1: de venova met daarop een stevige draad geplakt. De draad geeft de route aan die de lucht in het instrument aflegt.
a. Leg uit hoe de lengte van de buis samenhangt net de frequentie van de laagste toon die een instrument kan voortbrengen.

 

 

 

 

b. Schat op basis van de gegevens in de figuur (rolmaat aflezen) de lengte van de route die de lucht aflegt binnen de venova.

 

 

De draad die op de venova was geplakt wordt losgehaald en recht getrokken. Hiermee is goed te zien wat de werkelijke lengte is van de luchtbuis. Op onderstaande foto is dit af te lezen. Daarnaast staat op deze foto ook een sopraansaxofoon afrgebeeld. De laagste noot die deze sopraansaxofoon kan voortbrengen is een noot met een frequentie van 208 Hz.

 

 

c. Bepaal hiermee de frequentie van de laagste noot die de venova kan voortbrengen. Kijk eventueel nog eens naar het antwoord op vraag a om dit te berekenen.