Nieuw scheurijzer Tesla in 2,5 seconden naar 100 km/uur

Onderwerp: Kracht en beweging, Rechtlijnige beweging

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Tesla komt met een nieuwe accu die een waar racemonster van de elektrische auto maakt: in 2,5 seconden zit de S P100D Ludicrous op 100 km/uur.

Daarmee is het de snelste productie-auto op de markt. Op de weg rijden er maar twee snellere auto's: La Ferrari en de Porsche 918 Spyder. Beide hebben een prijskaartje rond de 1 miljoen euro en zijn pure sportauto's voor de happy few. De Tesla biedt ruimte aan vijf personen en heeft een forse kofferbak.

Prijzen

Het elektrische scheurijzer kost in de Verenigde Staten 134.000 dollar. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend. De nieuwe Tesla kan zo snel optrekken vanwege een nieuwe batterij met een capaciteit van 100 kWh. Die zorgt ervoor dat de Ludricous (vertaald: belachelijk of absurd) een gigantisch vermogen krijgt, of een actieradius van 613 kilometer op voorwaarde dat er een beetje rustig mee wordt gereden. Ook die actieradius is een record voor een elektrische auto. 

Upgrade

De krachtigere batterij is ook verkrijgbaar voor de huidige snelste Tesla's. Die upgrade kost 20.000 dollar. De vorige Ludricous was overigens ook niet echt traag: die gaat in 3 seconden naar 100 km/uur. Wie al een Ludricous had besteld kan voor 10.000 euro extra de snelste variant krijgen.
Naar: Algemeen Dagblad  25-08 2016

Snelle wagen.

a) Bereken de versnelling, als de auto eenparig versneld optrekt.
b) Bereken de afstand die de auto daarbij aflegt.

Deze versnelling zal in werkelijkheid niet eenparig zijn.

c) Geef daarvoor twee redenen.
d) Geef een reden waarom elektrische auto sneller op kunnen trekken dan brandstofauto’s.

In het artikel staat: een capaciteit van 100 kWh.

e) Leg uit dat dat grootheid en eenheid niet overeenkomen.
f) Wat zal er bedoeld zijn?
g) Maak een schatting van de luchtwrijvingskracht als de auto met 100 km/h de actieradius haalt.
h) Wat vind je van de naam van deze Tesla?

$a=\frac{\Delta v}{\Delta t} = \frac{100/3,6}{2,5}=11~\mathrm{ms}^{-1}$