Warmtewinner

Onderwerp: Thermische processen

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Eigenaren van een slecht te isoleren woning opgelet! Energieleverancier Eneco heeft, zo schreef De Gelderlander op 29 januari 2016, een apparaat ontwikkeld dat in een handomdraai voor een besparing van 250 euro per jaar op de energienota kan zorgen. Deze ‘revolutionaire warmtewinner’ ziet er uit als een kleine cv-ketel, maar in werkelijkheid is het een elektrische pomp die warmte uit lucht haalt – een omgekeerde koelkast als het ware.

Die warmte wordt gebruikt om water tot zestig graden op te warmen voor het de cv-ketel ingaat. Volgens Eneco wordt zo tot wel zestig procent gas bespaard. Het apparaat kost 2.000 euro, maar dankzij subsidie van het ministerie van Economische Zaken kan het voor de helft worden aangeboden. Al met al zijn de aanschafkosten in vier jaar terugverdiend, zegt Eneco.

Een warmtepomp werkt op dezelfde manier als een koelkast. In een koelkast wordt een koelmiddel gebruikt met een laag kookpunt. Het  komt in vloeibare fase via het expansieventiel in de verdamper (koelelement) in de koelkast. Het kookpunt van het koelmiddel ligt zo laag dat de vloeistof verdampt. Voor verdamping is warmte nodig, die wordt onttrokken aan de inhoud van de koelkast.

Vervolgens zorgt aan de buitenkant van de koelkast de compressor ervoor dat de damp wordt samengeperst en condenseert. Bij condensatie komt warmte vrij. Deze wordt aan de buitenlucht afgegeven.

Eerst een paar vragen over de werking van een koelkast. Hieronder zie je een schema.

a) Schets in het schema de wanden van de koelkast.
b) In welke richting circuleert het koelmiddel in het schema?
c) Wat geeft de groene pijl aan?
d) Wat de rode pijl?
e) Welke energieomzetting vindt plaats in een koelkast?

Twee leerlingen, Ahmed en Bets, worden geprikkeld door dit verhaal. Ahmed stelt voor: ‘Ik heb het warm, zullen we de koelkast open zetten?’ Bets reageert: ‘Nee, dan wordt het alleen maar warmer’.

f) Wat vindt jij?

Volgens een hoofdwet van de warmteleer stroomt warmte spontaan van een plaats met hoge temperatuur naar een plaats met lage temperatuur. Wat bij een koelkast gebeurt gaat daar tegenin. Het is dan ook geen spontaan proces. De benodigde energie voor dat gedwongen proces komt uit het stopcontact.

Nu stappen we over op de warmtepomp, waarvan de ‘warmtewinner’ van Eneco een voorbeeld is. Warmtepompen worden veel gebruikt om warmte van de grond te benutten voor verwarming van gebouwen. De ‘warmtewinner’ wint warmte uit de ventilatielucht van de woning. In moderne huizen wordt namelijk voortdurend lucht afgezogen uit badkamer, toilet en keuken. Deze ‘vuile’ lucht heeft een hogere temperatuur dan de frisse lucht die van buiten wordt aangezogen. Zonder ventilatie-warmtepomp gaat deze warme vuile lucht gewoon naar buiten.

De leverancier zegt dat het afgegeven thermisch vermogen van de ‘warmtewinner’ 1,4 kW bedraagt.

g) Beschrijf wat de ‘warmtewinner’ doet.
h) Wat zal men bedoelen met het thermisch vermogen?
i) Welke uitspraak kun je met zekerheid doen over het elektrisch vermogen van de ‘warmtewinner’ wil het een nuttig apparaat zijn?

Stel het elektrisch vermogen van de warmtewinner is 600 W.

j) Bereken het rendement.
k) Leg uit dat een rendement van meer dan 100% niet in strijd is met de wet van behoud van energie.