Erlenmeyer met een laagje water

Onderwerp: Gas en vloeistof, Thermische processen

Proeven met het verwarmen van het water

 Op de bodem van een erlenmeyer bevindt zich een klein laagje water. De erlenmeyer wordt verwarmd met een brander. De erlenmeyer is door een slang verbonden met een aquariumbak waarin koud water zit. Het koude water is een beetje gekleurd om de proef goed te kunnen volgen.

Twee filmpjes

 Van dit experiment zijn filmopnames gemaakt, hieronder zie je hiervan twee fragmenten weergegeven. 

Filmfragment 1

 

Filmfragment 2

 

Vraag

Wat is het verschil tussen beide filmpjes, in welke volgorde zijn beide filmpjes gemaakt?

 

 Na uitzetten van de brander

 Het is duidelijk dat na een tijdje koken de erlenmeyer rechts volledig gevuld is met waterdamp. Deze waterdamp gaat de slang in en komt in de aquariumbak weer naar boven. In principe kan dit doorgaan totdat al het water in de erlenmeyer verdampt is. De brander wordt echter uit gezet terwijl zich nog een klein laagje vloeibaar water in de erlenmeyer bevindt.

Vraag

Leg uit wat er na het uitzetten van de brander gebeurt.

Het water klimt hoger en hoger

 Door het condenseren van de waterdamp in de erlenmeyer, neemt de druk af en wordt het water vanuit de aquariumbak de slang in gezogen. Dit gaat niet zo heel snel, het afkoelen van de erlemeyer gaat in een rustig tempo.

 

Vraag

Na enige tijd is het water in de slang zo ver in de slang gezogen, dat het op het punt staat weer de erlemeyer binnen gezogen te worden. Leg uit wat er dan gebeurt.

 

Het water in de slang is hoog opgeklommen. Nog heel even en het water gaat bij de erlenmeyer naar binnen. 

 

 Herhaling in slow motion

 Het is wel de moeite waard om deze finale van de proef nog eens in slow motion te bekijken. Onderstaande filmp is opgenomen met 120 beeldjes per seconde, wat je ziet gebeurt in werkelijkheid vier keer zo snel.