Akoestiek in concertaal en testruimte

Onderwerp: Geluid

Elke ruimte heeft een eigen galm

Hoe iets klinkt, heeft niet alleen met de geluidsbron te maken. De ruimte waarin een bepaalde klank ten gehore wordt gebracht, is sterk bepalend voor de ervaring van de luisteraar. 

Om dit te onderstrepen, zijn in verschillende concertzalen en testruimtes enkele ballonnen tot ontploffing gebracht. Het gaat hierbij om drie opnames die gemaakt zijn in de grote zaal van TivoliVredenburg, een in de pandora-zaal van TivoliVredenburg. Daarnaast is er een opname gemaakt in de echovrije kamer van TNO Soesterberg en een in de echokamer van TNO Soesterberg. Deze ontploffingen zijn in willekeurige volgorde achter elkaar geplakt. Je ziet foto´s van deze ruimtes en je hoort de knallende ballonnen in het onderstaande filmpje:

 

 

In welke volgorde zijn de knallen te horen geweest?

Je ziet hieronder nogmaals de zes foto’s van de ballonnen op de film, net voordat de ballonnen lek geprikt worden. Om de ballonnen beter vindbaar te maken, zijn deze bij twee foto’s geel omcirkeld. De afbeeldingen zijn allemaal beeldjes van filmopnames. De geluidsopname die je hoort is vanaf exact dezelfde plek gemaakt als de afbeelding die je ziet. Op basis van wat je ziet op de beelden kun je een eerste inschatting maken hoe de ruimte zal klinken. De volgorde van de beelden is door elkaar gehaald en komt niet overeen met de volgorde waarin ze in het geluidsbestand gemonteerd zitten.

 

  Ballonprikken

 

Geef de volgorde aan waarin de ballonnen worden doorgeprikt. Klik onderstaande sectie open om na te gaan of je dit goed hebt.

Materiaal ontwikkeld door de U-Talent Academie van de Universiteit Utrecht

Met dank aan Lucine Schipper (TivoliVredenburg) en Susanne Tak (TNO Soesterberg)