Touwtrekken

Onderwerp: Kracht en beweging

In de NRC van 23 juni stond een artikel over touwtrekken als sport. In deze practicumles ga je het een en ander uitzoeken en uitproberen.

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

In de NRC van 23 juni stond een artikel over touwtrekken als sport. Weer eens wat anders dan het EK voetballen, de Tour de France of de Olympische Spelen. Trouwens... tot 1920 was touwtrekken een Olympische sport. Officieel bestaat een team tegenwoordig uit 8 personen. Zie de foto.

bron foto: Engelse Wikipedia

De schrijver van het artikel had een aantal vragen die je allemaal in een practicumles gaat uitzoeken en uitproberen. We gaan in groepjes van drie of vier aan de slag en gebruiken daarbij een stevig touw en een flinke veerunster (minimaal 1000 N). Verdeel de taken onder elkaar: er zijn een of twee trekkers en iemand die afleest en iemand die noteert.

Opdrachten:

a) Maak het touw met de veerunster aan een haak in de muur vast of aan het wandrek.

b) Bepaal de maximale kracht waarmee ieder groepslid aan het touw kan trekken.

c) Als je met z'n tweeën of drieën aan dat touw trekt, is de totale trekkracht dan de som van de krachten van de trekkers? Uitproberen.

d) Maakt het uit of je de sterkste trekker vooraan zet of juist achteraan? Uitproberen.

e) Als jij aan het touw trekt en iemand anders even hard aan de andere kant, wat wijst de veerunster dan aan?

f) Hoe schuin moet je gaan staan om de meeste kracht te zetten?

g) Met welk(e) de(e)l(en) van je lichaam oefen je de meeste kracht uit bij het trekken?

h) Kun je even veel kracht uitoefenen bij tillen als bij touwtrekken? Meer? Minder?

Als je dit allemaal aan het uitproberen bent, zullen er misschien meer vragen bij je opkomen. Wie heeft na afloop de meeste nieuwe vragen, die nog uitgeprobeerd moeten worden?

Opmerking: dit practicum kan alleen uitgevoerd worden in de gymzaal of buiten en heeft een nog strakkere organisatie nodig dan een normaal practicum. Voorzichtigheid is geboden. Als de leerlingen goed meedoen met het practicum, organiseer je op het eind een touwtrekwedstrijd tussen de sterksten in de klas.

Meer opgaven van de redactie van Exaktueel kunt u hier vinden.