Van 120 km/uur naar 130 km/uur.

Onderwerp: Rechtlijnige beweging

Verhoging van de maximumsnelheid.

Hidde rijdt wekelijks in zijn auto een rit van zijn huis naar de repetitieruimte van zijn band. Sinds enige tijd mag hij op deze rit 130 km/uur rijden, waar het voorheen 120 km/uur was toegestaan. Hij besluit eens na te gaan welk effect dat heeft en maakt de rit twee keer. De ene week rijdt hij gedurende de hele rit precies 120 km/uur; een week later rijdt hij gedurende de hele rit consequent 130 km/uur.

Opgaven

Op het moment van zijn vertrek drukt Hidde een stopwatch in en zo kan hij precies meten waar hij mee bezig is.

De grafiek van zijn rit met 120 km/uur
a) Schets in dezelfde figuur de grafiek van zijn rit een week later, wanneer hij met 130 km/uur rijdt.



Op zijn stopwatch leest Hidde af dat hij de tweede keer precies drie minuten eerder bij zijn repetitieruimte is. Hij besluit om nu zijn meetggegevens eens netjes op een rijtje te zetten. Sommige gegevens weet hij nog niet maar het is in zo'n geval altijd goed om dat eens overzichtelijk weer te geven. Zijn snelheden noemt hij v1 en v2 de tijd die hij beide keren gebruikt heeft noemt hij t1 en t2 .

b) Schrijf de gegevens die je hebt overzichtelijk op, gebruik hierbij SI-eenheden.
c) Bereken hoe groot de voorsprong is die Hidde tijdens zijn tweede rit heeft op het moment dat hij aankomt, ten opzichte van het punt waar hij op dat tijdstip is tijdens zijn eerste rit.
d) Bereken hoe groot de afstand is die Hidde elke week moet afleggen. Je kunt daarbij beginnen met uit te rekenen hoeveel tijd Hidde nodig heeft om zijn voorsprong van 6000 m op te bouwen.

Uitwerkingen

Open het antwoord op de vraag van jouw keuze.