Indurain klom met een bijna onwaarschijnlijk wattage

Onderwerp: Arbeid en energie, Kracht en beweging

Wattage is het nieuwe toverwoord in de wetenschappelijke benadering van wielrennen. Antoine Vayer rekent met behulp van een ingewikkelde formule al jaren het vermogen waarmee een wielrenner een berg oprijdt. Hij drukt dat vermogen uit in watt.

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Factoren als hellingsgraad van de berg, hoogtemeters, gereden afstand, luchtdichtheid en het gewicht van de renner zijn ingecalculeerd dan wel omgerekend.

Hij berekende bijvoorbeeld dat Indurain begin jaren 90 zonder vermoeidheid 455 watt bij elkaar trapte. Volgens Vayer is dat een onwaarschijnlijk, zo niet wonderbaarlijk vermogen.

Opgaven:

a) Geef je commentaar op de factoren die in het artikel worden genoemd in relatie tot het wattage.

b) Noem nog enkele andere factoren die invloed hebben op het wattage. (luchtvochtigheid, aard van het wegdek, etc.).

c) Hoe groot is het rustvermogen van een mens? Ga ervan uit dat er voor dit rustvermogen per dag 2000 kcal nodig zijn.

d) Bereken het vermogen dat minimaal nodig is om een wielrenner van 60 kg met een snelheid van 4 m/s een helling van 10 procent op te krijgen. (neem g = 10m/s2).

e) Stel een formule op voor het vermogen van een wielrenner waarin rustvermogen, hellingsgraad, luchtweerstand en rolweerstand zijn opgenomen.

Meer opgaven van de redactie van Exaktueel kunt u hier vinden.