Icon up Overzicht

Exaktueel: Weer een satelliet op komst

Onderwerp: Kracht en beweging

Lees onderstaand artikel:

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Weer een satelliet op komst

De NASA heeft nog maar net de exacte locatie van de neergestorte UARS kunnen vaststellen, of de volgende satelliet is alweer op komst. Eind oktober, begin november zal, zo meldt de site Het Laatste nieuws, een in onbruik geraakte Duitse satelliet - ongecontroleerd - op Aarde neerstorten.

(foto: NASA)

Volgens astrofysicist Jonathan McDowell van Harvard is de ROSAT-satelliet weliswaar veel kleiner dan de UARS, die ongeveer even groot was als een bus, maar zullen meer bestanddelen de terugkeer in de atmosfeer overleven.

ROSAT werd in 1990 gelanceerd en raakte acht jaar later alweer in onbruik. Het gevaarte weegt 2,4 ton en het Duitse ruimtevaartagentschap DLR verwacht dat ongeveer 30 delen die tot 400 kilogram kunnen wegen, op Aarde zullen neerstorten. Het is best mogelijk dat scherpe, gebroken spiegels deel uitmaken van de brokstukken.

De kans dat iemand door de brokstukken geraakt zal worden, is volgens DLR 1 op 2.000. Dat is een fractie meer dan het geval was bij de UARS.

Naar: HLN Sydney, 29 augustus 2011.

Opgaven:

ROSAT draait al heel wat jaartjes onbruikbaar rond de aarde. Veel satellieten verbranden als ze terugkeren in de dampkring.

a) Waardoor keert de satelliet niet meteen als zij onbruikbaar is, terug in de dampkring?

b) Waardoor komt de satelliet uiteindelijk na jaren toch terug in de dampkring?

c) Waardoor wordt de hitte veroorzaakt?

Meer opgaven van de redactie van Exaktueel kunt u hier vinden.