Noorderlicht

Onderwerp: Astrofysica, Sterrenkunde

HAVO/VWO Bovenbouw, 20 min

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde onderwijs in het voortgezet onderwijs.

In Nederland is het noorderlicht niet vaak te zien. Begin dit jaar was dat wel het geval. Elk jaar organiseert de Britse Royal Observatory in Greenwich (VK) organiseert de fotowedstrijd Astronomy Photographer of the Year. De Noor Ole C. Salomonsen kreeg in 2011 de aanmoedigingsprijs in de categorie Aarde en Ruimte met zijn opname van het noorderlicht in Noorwegen. Salomonsen stelt: ’Ik vind het heerlijk om te kijken naar het dansende noorderlicht boven mijn hoofd. Omringt door sterren en soms de maan en vallende sterren. Alles wordt zo in perspectief geplaatst en als je staat te kijken, realiseer je je in welk eindeloos universum we leven.’ Het noorderlicht ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes vanaf de zon onze atmosfeer binnendringen. Om het verschijnsel goed te kunnen begrijpen, zullen we dus eerst naar de bron van deze geladen deeltjes moeten kijken, de zon.

Het Noorderlicht

Vragen en opdrachten

 

a) Zoek op het internet wat er bedoeld wordt met een zonne-uitbarsting.

Een deel van de elektrisch geladen deeltjes die vrijkomen bij zo’n zonne-uitbarsting komt recht op de aarde af. Bij het betreden van de atmosfeer kunnen deze deeltjes hun energie bij een botsing overdragen op zuurstof- en stikstofatomen. Deze atomen kunnen dan in een aangeslagen toestand, met meer energie, terechtkomen. Die extra energie kunnen de atomen vervolgens uitzenden in de vorm van zichtbaar licht.

b) Leg uit hoe de zuurstof- en stikstofatomen na de botsing licht uit kunnen zenden.

Het noorderlicht komt vooral voor in de buurt van de Noordpool. In de buurt van de Zuidpool vindt een vergelijkbaar verschijnsel plaats, het zuiderlicht.

c) Leg uit waarom we dit lichtverschijnsel vooral bij de Noord- en Zuidpool van de aarde kunnen zien.