1.3 Elektrische krachten nader bekeken

Onderwerp: Elektrisch veld en magnetisch veld

Par 1.3 Elektrische krachten nader bekeken van hoofdstuk 1

In paragraaf 1.1 hebben we de elektrische kracht al vergeleken met de gravitatiekracht. De vergelijking is misschien nog wel treffender wanneer we de krachten in formulevorm gaan bekijken. Herinner je dat de gravitatiewet van Newton zegt:

Waarbij Fg de gravitatiekracht is die (bolvormige) massa m1 op m2 uitoefent en r de onderlinge afstand. G is de gravitatieconstante. (Natuurlijk is Fg ook de gravitatiekracht die massa m2 uitoefent op m1: actie = reactie!)

De Franse wetenschapper Coulomb heeft onderzocht hoe groot de elektrische kracht Fe is, die een (bolvormige) lading q1 op een andere lading q2 uitoefent, bij verschillende onderlinge afstanden r.
Zijn bevindingen zijn samengevat in de Wet van Coulomb:

Net als de gravitatiekracht neemt de elektrische kracht kwadratisch af met de afstand. Verder is de kracht evenredig met de ladingen, zoals de gravitatiekracht evenredig is met de massa’s. De constante van Coulomb k heeft een waarde van 8,988.109 N.m2/C2. (En natuurlijk geldt ook hier dat Fe tevens de kracht is die q2 op q1 uitoefent)

Afsluitend nog twee opmerkingen:

  • Wanneer we spreken van "een lading", bedoelen we eigenlijk "een voorwerp met een netto elektrische lading". (Net zoals we met "een massa" eigenlijk "een voorwerp met massa" bedoelen)
  • Vergelijking 2 voor Fe geeft alleen de grootte van de elektrische kracht. De richting – aantrekkend of afstotend – kun je bepalen met de algemene regel voor elektrische krachten.

Opgaven
Je kunt nu opgaven 5, 6, 7 en 8 maken.

Vorige Startpagina Elektrische en magnetische velden Startpagina Statische elektriciteit Volgende