Lesidee satelliet aan een touwtje

Onderwerp: Arbeid en energie, Kracht en beweging, Sterrenkunde

Theo Jansen is een kunstenaar. Hij vindt het leuk om kunst en wetenschap met elkaar te verbinden. Als een hedendaagse Leonardo Da Vinci probeert hij bijvoorbeeld met zijn strandbeesten zelfs de evolutie te evenaren. Het is zijn bedoeling dat zijn creaties zichzelf in stand houden op het strand, ze mogen bewegen maar kunnen ook ten onder gaan. Hij laat ook graag zijn gedachten de vrije loop, in zijn gedachte-experimenten. In de wetenschapsbijlage van De Volkskrant heeft hij een vaste rubriek: Reflectie.

Theo Jansen is kunstenaar. Hij vindt het leuk om kunst en wetenschap met elkaar te verbinden. Als een hedendaagse Leonardo Da Vinci probeert hij met zijn strandbeesten zelfs de evolutie te evenaren. Het is zijn bedoeling dat zijn creaties zichzelf aan de gang houden op het strand; ze mogen bewegen, maar kunnen ook ten onder gaan. Hij laat ook graag zijn gedachten de vrije loop, in zijn gedachte-experimenten. In de wetenschapsbijlage van De Volkskrant heeft hij een vaste rubriek: Reflectie.

De leerling maakt op een onverwachte manier kennis met de begrippen satellietbaan, gravitatiewet, cirkelbeweging.De leerling maakt kennis met het idee van gedachtenexperimenten.De leerling leert intuïtief vragen te beantwoorden.Het is de bedoeling dat de leerling niet gehinderd door al teveel kennis antwoorden probeert te vinden op de vragen. Dat kan al snel allerlei misconcepties aan het licht brengen.

Een pak suiker aan een touwtje.

10 september 2005 schreef Jansen het volgende.

Druk op de knoppen om te zien hoe het touw langer wordt.

a) Hoe zou jij een satelliet noemen van een soort die schijnbaar stil hangt als je vanaf de aarde naar het vehikel kijkt?
Satelliet draait met de aarde mee. ©Copyright animatie 2000-2003 REHON
b) Vind jij het logisch dat voor elke satelliet die ten opzichte van de aarde stilstaat, dezelfde hoogte geldt? Leg uit.
c) Hoeveel touw heeft Theo Jansen op drie kilometer nodig?
d) Ga eens een beetje rekenen om te kijken of dit plan haalbaar is. Wat is de massa van het touw uiteindelijk? Wordt die 36.000 km wellicht ook in andere bronnen genoemd? ... .Wat is je conclusie?

Theo Jansen besluit zijn overpeinzing met een diepe zucht: …Het plan valt weer eens in duigen. Net als de satelliet. Die wordt naar beneden getrokken.

Bestudeer de volgende bijlessen. Noteer alles wat bij jou vragen oproept.
*Satellietbanen
*Gravitatiewet van Newton.

Animaris Currens Ventosa loopt over het strand.