High Speed Lightning

Onderwerp: Licht, Optica (licht en lenzen) (havo)

Bliksemflitsen gefilmd met hoge snelheidscamera.

Onweersbuien en dan met name de bliksem en donder, zijn een fascinerend verschijnsel. Met een beetje geluk levert het mooie beeldjes op. Elders op deze website is te lezen hoe onweer en bliksem ontstaat. In dit artikel laten we alleen enkele opnames zien, als illustratie bij het artikel over hogesnelheidscamera's. De filmpjes zijn gemaakt met de casio ex fh 100, op verschillende snelheden en resolutie. Uiteraard heeft alleen het filmpje dat op 30 frames per seconde is opgenomen geluid er bij. Omdat bij de andere filmpjes het beeld vertraagd wordt afgespeeld, is hier geen geluid bij.

Dit artikel is vooral bedoeld om de mooie filmpjes te laten zien.
Wil je meer weten over bliksem, ga dan naar dit artikel of kijk op www.sciencespace.nl
Wil je meer weten over de camera waarmee deze filmpjes gemaakt zijn, ga dan naar het artikel over high speed camera's.

Om te beginnen een opname op reguliere snelheid. Het geluid is minder indrukwekkend dan je in werkelijkheid ervaart maar met name de donder die volgt op de bliksemflits (na ongeveer 5 seconde) is goed te horen.

Een opname van de onweersbui, op gewone snelheid en met geluid.

De volgende filmpjes worden elk vertraagd afgespeeld, afhankelijk van de snelheid waarmee de opname gemaakt is. Elk fragment dat hier getoond word, duurt in werkelijkheid een seconde.

Verschillende slow motion filmpjes

De hier getoonde opnames zijn elk gemaakt op dezelfde avond, tijdens een hevige onweersbui. Er is met verschillende framerates gefilmd en voor elke framerate is een mooie bliksemflits gekozen om in dit artikel te tonen. Uiteraard wordt telkens een andere bliksemflits getoond. De filmpjes in dit artikel worden allemaal weergegeven op dezelfde resolutie, hierbij is goed te zien dat het beeld voor de hogere framerates korrelig is, dit komt omdat de beelden behoorlijk opgeblazen worden. Zie voor meer info over framerates en de gebruikte camera het artikel over high speed camera's.

 

 

 

 

Bekijk in het filmpje hoe je dit doet

Meer weten over bliksem?

 

Lees meer over het ontstaan van bliksem in dit artikel.

Losse beeldjes

Behalve dat de filmpjes zelf de moeite waard zijn, is het ook heel interessant om enkele losse beeldjes van de films te bekijken. We zien hierbij dat de resolutie van de beeldjes kleiner wordt naarmate er meer beeldjes gemaakt worden in een seconde. In de filmpjes hebben we deze beeldjes nog opgeblazen, de hier getoonde losse beeldjes zijn elk in de originele afmetingen.

We tonen hier twee beeldjes uit de filmpjes van 240 fps en 420 fps. Het is voor deze filmpjes ook mogelijk om een pdf-bestand te downloaden waarop verschillende opeenvolgende beeldjes zijn weergegeven.

Een beeldje uit het filmpje van 240 fps

Download bestand(PDF)
Download hier een pdf-bestand met daarin vier opeenvolgende beeldjes uit het filmpje van 240 fps

Een beeldje uit het filmpje van 420 fps

Download bestand(PDF)
Download hier een pdf-bestand met daarin twaalf opeenvolgende beeldjes uit het filmpje van 420 fps