Musical Scientist

Onderwerp: Overige onderwerpen

Natuurkunde hoeft niet altijd serieus te zijn...

A Capella Science

Natuurkunde hoeft niet altijd serieus te zijn. Daarom even iets luchtigs tussendoor: A Capella Science, gezongen wetenschap.

Dit is een project van de Canadees Tim Blais (spreek uit: Blay), een theoretisch natuurkundige die toegepaste muziek is gaan maken. Hij zingt alle partijen zelf en mengt ze in oogstrelende video’s. De muziek is doorgaans geleend, zoals Bohemian Gravity (Queen) of Entropic Time (Billy Joel). De hit Despacito werd een verhandeling over ‘evo-devo’ (evolutie via ontwikkelingsbiologie).

A Capella Science is een leuke manier is om het werk wetenschappelijk verantwoord een paar minuutjes te onderbreken. En binnenkort is dat helemaal verantwoord, want Blais is bezig met een nummer over moleculaire motoren – het onderwerp waarvoor ‘onze’ Ben Feringa in 2016 de Nobelprijs kreeg.

Sponsor

Gevraagd om een tipje van de sluier op te lichten meldde Blais dat het gaat om "A new Latin-pop science song parody exploring the unique challenge of building machines at the smallest possible scales". Of de naam van Feringa in het stuk voorkomt is nog niet duidelijk. De sponsor van deze song is het lab van David Leigh aan de Universiteit van Manchester. Leigh is een van de grondleggers van het onderzoek naar moleculaire motoren.

Luister maar

Voorlopig is het nog even afwachten hoe de nieuwe creatie van A Capella Science gaat uitpakken. Ondertussen is het genieten van de vele songs die al af zijn. En wie ze mooi vindt, kan ook even naar de crowdfunding pagina van Blais gaan. Hij is voor zijn productie helemaal afhankelijk van donateurs en abonnees!

Hier een voorbeeld van de filmpjes van Tim:

 Bron: gewijzigd artikel van ScienceLinX