Applets en apps

Onderwerp: Gebruik van computer bij natuurkunde

We hebben een overzicht gemaakt van sites met handige applets.

Op het internet kun je heel veel applets vinden die je kunnen helpen bij het begrijpen van de lesstof. Hieronder vind je een overzicht van de door ons gevonden sites met applets die je helpen bij het vak natuurkunde:

Walter Fendt

Walter Fendt is docent op het Paul-Klee-Gymnasium in Gersthofen. Hij heeft een website gemaakt met applets die zijn vertaald in diverse talen, waaronder het Nederlands.

PhET Interactive Simulations

De University of Colorado heeft een website met veel applets: PhET Interactive Simulations.

Hans Bruning

Hans Bruning, docent natuurkunde op het Comenius Lyceum Amsterdam, heeft op zijn website lesmateriaal bijeengebracht dat gebruikt kan worden bij natuurkundelessen in het voortgezet onderwijs. Je vindt er applets, videoclips en hyperlinks naar andere sites.

Smartphone app PhyPhox

In je smartphone zitten heel veel natuurkundige sensoren, zoals een gyroscoop, microfoon, lichtmeter, drukmeter en nog veel meer. De app PhyPhox (voor Android en Apple en sinds kort ook in het Nederlands) is ontwikkeld aan de RWTH Aachen University en gebruikt deze sensoren bij het meten met je smartphone. Zonder apparaten of laboratorium kun je zo metingen doen, waarvan je de data kunt bewerken, bijvoorbeeld in Excel.

Er staan mooie voorbeelden van hoe je je smartphone kunt inzetten op het PhyPhox YouTube kanaal. Voor gevorderde experimentatoren is het goed om te weten dat verbinding via Bluetooth met bijvoorbeeld Arduino ook mogelijk is. Zie https://phyphox.org.

Fowler's Physics Applets (Engelstalig)

Michael Fowler van University of Virginia heeft Engelstalige applets op zijn site.