Uitlegfilmpjes

Onderwerp: Gebruik van computer bij natuurkunde

Op internet kun je allerlei uitlegfilmpjes vinden.

Op het internet kun je heel veel uitlegfilmpjes vinden die je kunnen helpen bij het begrijpen van de lesstof. Ze zijn ook handig bij het voorbereiden van je eindexamen als je er even niet uitkomt. De meeste filmpjes zijn gemaakt door docenten. Hieronder vind je een overzicht van de door ons gevonden filmpjes en sites die je helpen bij het vak natuurkunde:

Peter Duifhuis

Peter Duifhuis werkt als leraaropleider natuurkunde op de Hogeschool Utrecht en als docent natuurkunde op de U-Talent Academie van de Universiteit Utrecht. Hij maakt filmpjes voor havo, vwo en hbo. Zijn YouTube-kanaal vind je hier.

Boemlauw Natuurkunde!

Natuurkundedocenten Stijn Folkerts en Gerben Bakker geven les aan Melanchthon Schiebroek te Rotterdam. Hun YouTube-kanaal Boemlauw Natuurkunde bevat filmpjes waarin zij praten over hun passie: de natuurkunde! 

Wijnand Prins

Wijnand Prins heeft ook een aantal filmpjes op YouTube gezet. Hier vind je zijn kanaal.

ACNatuurkunde

Pieter Palsma is natuurkundedocent op CSG Augustinus in Groningen. De filmpjes op zijn kanaal ACNatuurkunde zijn vooral geschikt voor bovenbouw havo en vwo en gaan onder andere over mechanica, elektriciteit, licht en trillen. 

Silvio Rademaker

Silvio Rademaker is docent natuurkunde op het Amadeus Lyceum te Vleuten. Hier vind je zijn kanaal Natuurkunde Kijken.

Alles Is Natuurkunde

Docent Rob van Bakel heeft op zijn website www.mrvanbakel.nl o.a. filmpjes over krachten en elektriciteit.

Ralph Meulenbroeks

Ralph Meulenbroeks is universitair docent aan de Universiteit Utrecht, gaf les in het voortgezet onderwijs en heeft filmpjes gemaakt over de eindexamenstof havo en vwo. Klik hier voor zijn YouTube-kanaal.

Martijn Leensen

Martijn Leensen is docent natuurkunde op het ds. Pierson College in Den Bosch. Zijn video's zijn instructielessen natuurkunde voor bovenbouw havo en vwo. Ook heeft Leensen een aantal filmpjes gemaakt over leerstrategieën.

Meneer Wietsma

Docent Rafal Wietsma geeft de vakken natuurkunde en biologie op een middelbare school in Wageningen. Hij is in 2015 begonnen met het maken van uitlegvideo’s voor zijn leerlingen. Op zijn website https://meneerwietsma.nl vind je naast al zijn video’s ook veel vragen die je zelf kunt maken.

Natuurkundeuitgelegd.nl

Op de site Natuurkundeuitgelegd.nl staan heel veel filmpjes van natuurkundedocent Erik van Munster. Je moet wel betalen om de filmpjes te kunnen zien.

Bram de Maat

Bram de Maat is docent Natuurkunde op het Stedelijk College in Eindhoven. Hij geeft les aan tweede en derde klas havo en vwo. Zijn filmpjes vind je hier.

Wetenschap101

Wetenschap101 is een videoblog over exacte wetenschap. Verrassend, enthousiasmerend en toegankelijk. En: allesbehalve tijdrovend want de filmpjes duren maximaal 101 seconden. Inmiddels worden er geen nieuwe filmpjes meer gemaakt, maar de filmpjes van o.a. Govert Schilling, Bruno van Wayenburg en Roel van der Heijden zijn nog steeds zeer informatief.

Hewitt Drew-it!

De Amerikaanse fysicus Paul Hewitt is erg bekend geworden met zijn uitlegfilmpjes waarin hij tekent. Op zijn website vind je tientallen filmpjes waarin verschillende concepten uitgelegd worden met leuke tekeningen.

Veritasium

Een ander populaire Engelstalige bron is het kanaal van Derek Muller: Veritasium. In 2008 promoveerde Muller als natuurkunde/didacticus. Zijn proefschrift had als titel Designing Effective Multimedia for Physics Education en dat is precies wat hij met zijn kanaal doet. Hieronder zie je de trailer, waarmee je direct op zijn pagina komt.  

One minute physics

De benadering die gekozen wordt in minute physics is weer een heel andere. Met eenvoudige cartoons wordt een ingewikkeld onderwerp stap voor stap behandeld. Zeer aan te bevelen om en paar van dit soort filmpjes te bekijken. Hieronder een voorbeeld over de golf-deeltjedualiteit.