De zomer van 2015

Onderwerp: Weerkunde en oceanografie

De zomer van 2015 was in een aantal opzichten opmerkelijk maar ook in een aantal opzichten redelijk gewoontjes. In dit artikel blikken we terug en zetten we enkele statistieken op een rij. We kijken daarbij naar het weer in de maanden juni, juli en augustus.

Deze maanden was het net wat warmer dan gemiddeld. Juni 2015 was met een gemiddelde temperatuur van 15,6 °C gelijk aan het gemiddelde, juli lag met 18,4 °C precies 0,5 °C boven het gemiddelde en het grote verschil werd gemaakt door augustus waarin het ook 18,4 °C  was maar dat was in dit geval 0,9 °C  hoger dan gemiddeld.

Alles bij elkaar dus wat temperaturen betreft een prima zomer. In 2014 overigens waren juni en juli nog wat warmer maar was augustus aan de koele kant. Verder heb je niets aan dit soort statistieken als het net tijdens jouw vakantie met bakken uit de hemel komt.

Neerslag

De neerslag was gerekend over de zomer redelijk normaal. Er viel over de hele zomer 255 mm neerslag waar 225 mm het gemiddelde is. Ietsje meer dus maar niet indrukwekkend. Wat wel een vertekend beeld kan geven is dat als het dan regende, het ook echt flink tekeer ging. Dat het daarmee (om het gemiddelde een beetje normaal te houden) op andere dagen wat droger was dan normaal zal niet iedereen zijn opgevallen.

Code rood: de storm van 25 juli

Een van de meest opmerkelijke weersverschijnselen was de storm van zaterdag 25 juli. Het KNMI had code rood afgegeven, mensen werd sterk afgeraden de weg op te gaan. Op vele plekken langs de kust traden hevige tot zeer hevige windstoten op, met windsnelheden boven de 100 km/uur. Voor zover bekend is de storm in IJmuiden de hevigst geweest met een windstoot van 122 km/uur. Tijdens deze strom viel één dode en meerdere gewonden, de materiële schade wordt door de bond van verzekeraars geschat op minimaal 13 miljoen euro.

 

Figuur 1: het strand bij Domburg (Zeeland) tijdens de strom van zaterdag 25 juli.

 

Wanneer is het eigenlijk zomer?

De astronomen en de meteorologen hanteren elk een eigen definitie van de seizoenen. Voor astronomen begint de zomer op de langste dag van het jaar. Op deze dag komt de zon op het noordelijk halfrond ook het hoogst aan de hemel te staan. In 2015 was dat 21 juni maar soms is het de 20e of de 22e. Het einde van de zomer (begin van de herfst) valt ook elk jaar op een ander moment, in 2015 was dat 23 september en in 2016 is dat 24 september.

Voor meteorologen ligt het iets eenvoudiger. De zomer begint op 1 juni en eindigt op 30 augustus. Omdat we het hier over het weer hebben, houden we ons in dit artikel aan deze indeling.

Weer en klimaat

Wil je meer weten over weer en klimaat, kijk dan eens op Natuurkunde.nl bij de nina lesmaterialen of lees dit artikel over modelleren van het klimaat.