Groene vlam wint videowedstrijd tube4proof

Onderwerp: Licht, Optica (licht en lenzen) (havo)

De jaarlijkse wedstrijd Tube4proof van de gezamenlijk websites www.sciencespace.nl en www.natuurkunde.nl is gewonnen door Laura Graus, Marleen van Hoorn en Nine Methorst. Deze drie leerlingen zitten op het Christelijk Lyceum in Zeist, waar zij scheikunde krijgen van Bob Lefeber.

Vanuit het CLZ nemen de drie meiden binnen hun school deel aan het excellentieprogramma, twee van hen (Marleen en Laura) zijn ook leerling van de U-Talent Akademie waar zij twee dagen per maand lessen volgen aan de Universiteit Utrecht. 

De winnende film

In het filmpje wordt uitgelegd hoe een vlam verschillende kleuren kan hebben. Hoe komt het dat een vlam oranje is of juist groen of blauw? Dit wordt goed uitgelegd en ook is de film voorzien van mooie muziek en een verrassend einde. Bekijk het winnende filmpje hier:

Overige prijswinnaars

Naast deze hoofprijs zijn er ook twee aanmoedigingsprijzen van elk € 50,- toegekend aan Allard Braakhuis en Abel Van Steenweghen. Zij maakten beiden een filmpje waarin een verschijnsel uit de natuurkunde of scheikunde heel duidelijk werd uitgelegd. In onderstaande twee filmpjes kun je zien dat de twee inzendingen zeer de moeite waard zijn.

Zo legde Allard Braakhuis (ook leerling van het CLZ) heel goed uit hoe je de luchtdruk kunt veranderen en daarmee een ballon kunt opblazen. Je kunt dit bekijken in onderstaande film.

De andere prijswinnende bijdrage is die van Abel Van Steenweghen uit Herenthout (België). In dit filmpje wordt de wet van Lavoisier heel mooi gedemonstreerd.

 

Het was voor de jury niet makkelijk dit jaar maar uiteindelijk heeft de afwerking van het winnende filmpje de doorslag gegeven ten opzichte van de twee andere hier getoonde bijdragen. De prijswinnaars hebben persoonlijk bezoek gekregen van de redactie van sciencespace die hen namens de jury de oorkonde voor de winnaars mocht overhandigen.