2015 jaar van het licht

Onderwerp: Licht, Optica (licht en lenzen) (havo)

Dit artikel geeft een beknopt overzicht van artikelen over licht op onze site.

Licht speelt een grote rol in allerlei facetten van ons leven. Geen wonder dus dat dat de UNESCO en de Verenigde Naties het jaar 2015 hebben uitgeroepen tot International Year of Light. In diverse landen wordt extra aandacht besteed aan het fenomeen licht.

Het jaar zoomt dan ook in op wetenschap, kunst, cultuur, duurzaamheid en educatie. Ook in Nederland wordt een heel scala aan activiteiten op touw gezet. In Nederland worden de activiteiten rond het IYL 2015 gecoordineerd door de stichting International Year of Light 2015. In dit artikel vind je een beknopt overzicht van wat er op de website www.natuurkunde.nl allemaal rond licht te vinden is.

De website van de stichting International Year of Light 2015 in NL

Kijk voor meer informatie over de activiteiten op de site van het International Year of Light in NL

Optica

De optica is een onderdeel van de natuurkunde dat iedereen krijgt op de middelbare school. Verschijnselen als breking en de werking van lenzen zijn onderdeel van het programma. Ook in de onderbouw maak je al kennis met de lenzenformule. Uiteraard zie je dat terug in het aanbod op Natuurkunde.nl. Over lenzen kom je uitleg tegen op verschillende niveaus en uiteraard kun je daar ook veel opgaven mee maken. Het verschijnsel breking wordt ook in artikelen en opgaven behandeld.

Wetenschappelijk onderzoek

In veel gevallen wordt licht ook binnen wetenschappelijk onderzoek gebruikt om andere verschijnselen te onderzoeken. Hierbij zie je dat licht ook buiten de optica heel veel uitdagende toepassingen heeft. Zo worden in Twente lasers ingezet om het licht naar de juiste plek te krijgen en polarisatie om krachten tussen zandkorrels in beeld te brengen. Verder vind je op onze site info over de lichtbronnen van de toekomst en de vrije-elektronenlaser.

De gasontladingslamp die besproken wordt in het artikel ´lichtbronnen van de toekomst´

Licht op het eindexamen

Omdat licht zo´n belangrijk onderwerp is binnen de natuurkunde de school, kom je dit ook veel  tegen op het eindexamen. Zo zijn er in de afgelopen jaren opgaven geweest over breking (VWO 2014), een achteruitkijkspiegel (HAVO 2013) en de lichtintensiteit van een fietslampje (VWO 2012). 

Meer licht?

Zoals je ziet dus meer dan genoeg aandacht voor licht op Natuurkunde.nl. Bovenstaande selectie is een kleine greep uit ons aanbod. Type in de zoekmachine eens het woord licht in en je krijgt heel veel treffers. Als je daarbij door de bomen het bos niet meer ziet, kun je eens zoeken op begrippen als breking, lenzenformule of lasers. Voor de meest actuele ontwikkelingen en festiviteiten rond het International Year of Light kijk je op www.iyl2015.nl.