Echografie

Onderwerp: Biofysica (vwo), Geluid, Menselijk lichaam (havo), Trilling en golf

Echografie is een methode om een beeld te vormen van de binnenkant van het menselijk lichaam.

Probleembeschrijving

Echografie is een methode om een beeld te vormen van de binnenkant van het menselijk lichaam. Hierbij wordt een ultrasone (onhoorbaar hoog) geluidsbundel het lichaam ingezonden. Als het ergens tegenaan botst, komt er een deel door reflectie weer terug. Op die manier krijg je een idee van wat er op de directe lijn langs het signaal te vinden is. Je kunt één bundel het lichaam insturen, dan krijg je precies langs één lijn de reflecties te zien (figuur 1). Dit heet M-mode Imaging. Je kunt echter ook de bundel een zwaai laten maken, en dan krijg je een beeld wat je vast wel eens vaker hebt gezien bij zwangerschapsonderzoeken (figuur 2). Dit wordt B-mode imaging genoemd.

Opdracht

Onderzoek de werking van echografie, ontwerp en maak een demonstratiemodel voor een presentatie van de werking ervan in de klas. Dit hoeft niet per se met geluidsgolven, als het principe maar duidelijk wordt.

Achtergrondinformatie

Op internet is heel veel informatie over echografie te vinden (zoektermen: echography, echocardiography, sonography ...). Je moet wel goed engels kunnen lezen.