Sterrenhopen op je eigen computer!!

Onderwerp: Arbeid en energie, Astrofysica, Kracht en beweging, Modelleren, Sterrenkunde

Dit profielwerkstuk is een onderdeel van een omvangrijk pakket "natuurkundig modelleren". Voor het totale overzicht van dit materiaal kunt u de overzichtspagina "natuurkundig modelleren" bekijken.

Onderzoekers aan het sterrenkundig instituut Anton Pannekoek en de Section Computational Science, beiden van de Universiteit van Amsterdam, bestuderen de evolutie van sterrenhopen. Hiervoor berekenen zij de beweging van de sterren ten opzichte van elkaar met 's werelds snelste computer, de GRAPE-6> Momenteel zijn zij vooral geïnteresseerd inYoDeCs, jonge (ca. 10 miljoen jaar oude) sterrenhopen met een uitzonderlijk hoge sterdichtheid. In deze sterrenhopen bestuderen ze met name het ontstaan en de evolutie van middelzware zwarte gaten en de uitwendige invloed die de melkweg heeft op dergelijke sterrenhopen. Voorbeelden van resultaten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd binnen het internationale MODEST consortium. Dit allemaal met behulp van krachtige numerieke modellen

Sterrenhopen in een supercomputer? Lees hier meer op deze site.

Maar wat zij kunnen kan jij ook!!!

Dat kan. Om zelf een sterrenhoop te simuleren hoef je geen sterrenkundige te zijn. Je hebt natuurlijk wel een computer nodig, maar dat kan heel goed thuis op een moderne PC. De programmatuur kun je vrij gemakkelijk zelf schrijven, of je kan bestaande software gebruiken. Die is te vinden op het internet, zoals deze relatief eenvoudige code. Voor een professionele code is starlab geschikt, maar ook voor de serieuze N-deeltjes hacker is er wel iets te vinden. Er is ook de mogelijkheid om een profielwerkstuk over sterrenhopen te maken. En voor een uitgebreide handleiding over het ontwerpen van je eigen N-body code kun je hier terecht.