Alarm voor ouderen

Onderwerp: Ontwerpen

Ouderen blijven in toenemende mate zelfstandig wonen, maar moeten wel beschikken over waarschuwingsapparatuur voor het geval zij plotseling onwel worden of hulp nodig hebben. Aan welke eisen moet dergelijke apparatuur voldoen?

Profielvakken:

Natuurkunde

Opmerkingen:

Aanvullende informatie:

ALARMERING, een veilig gevoel
Veel ouderen willen wel zelfstandig blijven wonen, maar zijn bang dat zij dan niet snel hulp kunnen krijgen als er iets met hen gebeurt (bijv. vallen in huis).De mogelijkheid om alarm te kunnen slaan, geeft een gevoel van veiligheid en het ontbreken van dat gevoel kan voor ouderen een reden zijn om verzorging te vragen.In Voorschoten bestaat een project "alarmering".Dit systeem bestaat uit een zendertje dat u bij u draagt, bijv. om uw hals.Verder ontvangt u en alarmmelder die is aangesloten op uw telefoon en een ontvanger waardoor u kunt spreken en luisteren.

HOE WERKT HET SYSTEEM
Het systeem werkt als volgt: als u hulp nodig heeft, drukt u op de knop van het alarmzendertje, dat u altijd draagt.Via een ontvanger gaat de alarmmelder werken.Het alarm wordt automatisch doorgegeven aan de centrale post, die is ondergebracht bij het 't Hofflants Huys, die 24 uur per dag is bemand. Door middel van de ontvanger kunt u vertellen wat er aan de hand is, ook als u verder van de telefoon verwijderd bent.Degene die op de centrale post aanwezig is, belt dan meteen één of meer telefoonnummers van contactpersonen (bijv.buren of familie), die u zelf van tevoren hebt opgegeven.Is niemand van deze contactpersonen thuis, dan schakelt de centrale post andere hulp in (politie, arts, e.d.).