Heien

Onderwerp: Arbeid en energie, Kracht en beweging

Bij het bouwen van huizen en gebouwen op slappe grond worden heipalen in de grond geslagen.

Bij het bouwen van huizen en gebouwen op slappe grond worden heipalen in de grond geslagen. Soms gebeurt dit nog door een zwaar blok van een bepaalde hoogte op de paal te laten vallen. Steeds meer echter wordt gebruik gemaakt van geavanceerdere hei-technieken.

Mogelijkheden voor een profielwerkstuk

  • Bij het slaan van een hei-paal moet er onderscheid gemaakt worden tussen benodigde kracht en benodigde druk. Onderzoek het verschil tussen druk en kracht en pas dit toe bij het slaan van hei palen in de grond.
  • Onderzoek de verschillende hei-technieken die er in Nederland gebruikt worden en geef aan welke techniek er in welke situatie het meest voor de hand ligt.
  • Onderzoek, in geval er van een vallend blok gebruik gemaakt wordt, de beweging die dit blok maakt. Dit kan bijvoorbeeld door video-meten.
  • Onderzoek de hoeveel energie die er nodig is een heipaal in de grond te slaan. Hierbij kan rekening gehouden worden met de paallengte, de doorsnede van de paal en de soort grond waarin de paal geslagen moet worden.
  • Het slaan van een heipaal in de grond kan gesimuleerd worden door het slaan van een stok in de grond. Voer deze simulatie uit en onderzoek een of meerdere van bovenstaande onderzoekssuggesties.