Driedimensionale foto's

Onderwerp: Beeld en geluid, Elektromagnetisch spectrum

Say Cheese

Wilhelm Conrad Röntgen kreeg in 1901 de eerste Nobelprijs in de Natuurkunde. Hij had de röntgenstralen ontdekt en onderzocht. Met deze röntgenstraling kun je foto's van het inwendige van het lichaam maken en met name botten en eventueel aanwezig metaal goed zien. De zachtere delen van het menselijk lichaam worden minder goed afgebeeld. Jarenlang was de röntgenfoto de enige medische afbeeldingtechniek. De laatste tientallen jaren zijn daar diverse nieuwe technieken bij gekomen, bijvoorbeeld op basis van onhoorbare geluidsgolven. Denk aan echografie, waarmee we op een makkelijke (en veilige) manier ongeboren kinderen kunnen bekijken.

Met deze technieken kunnen we vele aspecten van het lichaam weergeven: de bouw, afwijkende processen en functies. Met behulp van speciale technieken CT (Computed Tomography) en MRI (Magnetic Resonance Imaging) maken we dwarsdoorsneden door het menselijk lichaam die met behulp van speciale computerprogramma’s worden bewerkt tot driedimensionale afbeeldingen. Ook kunnen gegevens die afkomstig zijn van verschillende beelden, tot een driedimensionale afbeelding worden gecombineerd en in allerlei standen worden bekeken.

Driedimensionale afbeeldingen hebben veel voordelen. Ze geven een arts veel meer inzicht dan een 'platte' foto. De arts kan een moeilijke chirurgische ingreep eerst met behulp van de computer oefenen. Een stuk kunstbot kan zo buiten het lichaam heel precies op maat worden gemaakt zodat de operatie om het ontbrekende stuk bot te plaatsen veel korter kan duren dan voorheen.

Ook in het onderwijs worden de instructieve driedimensionale afbeeldingen handig gebruikt. Het manipuleren van dit soort afbeeldingen wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het anatomieonderwijs voor medische studenten.

Vragen voor je werkstuk of spreekbeurt

  • Wat voor driedimensionale beeldvormende technieken worden er zoal gebruikt in de geneeskunde? Hoe werken deze technieken?
  • Wat zijn de verschillen in de aspecten die deze technieken van het menselijk lichaam laten zien?
  • Welk aspect van het menselijk lichaam wordt met welke techniek belicht?
  • Hoe kunnen driedimensionale afbeeldingen die door computers zijn gemaakt, een arts helpen in diagnostiek of therapie. Hoe kunnen deze afbeeldingen in het medisch onderwijs gebruikt worden?

Relevante literatuur

Bij dit onderwerp is (nog) geen geschikte literatuur gevonden.

Handige links

Kijk

Verwante opleidingen

Geneeskunde

Informatica

Natuur- en sterrenkunde

Scheikunde

Profielen en Schoolvakken/Thema's

  • Algemene Natuurwetenschappen
  • Biologie
  • Natuurkunde