Meteorologie

Onderwerp: Gas en vloeistof, Thermische processen, Weerkunde en oceanografie

Humeurig weertje vandaag?

Iedereen praat erover, maar niemand doet er wat aan. Wij kunnen het weer niet beïnvloeden, maar het weer beïnvloedt ons wel. Het weer speelt een grote rol in onze maatschappij. Veel mensen zijn afhankelijk van de weervoorspellingen. Boeren willen graag weten of het droog blijft voordat ze beginnen met maaien. Vissers blijven aan wal als het KNMI windkracht negen voorspelt. Schiphol gaat dicht als de landingsbanen glad worden van de ijzel.

Om te zorgen dat de weersverwachting zo nauwkeurig mogelijk wordt opgesteld, heeft het KNMI een dicht net van waarnemingsstations verspreid over heel Nederland. Alle weermetingen worden op hetzelfde tijdstip uitgevoerd. Zo heeft het KNMI elk uur een compleet overzicht van de weerssituatie in ons land.

Via satellieten bekijken meteorologen de weersomstandigheden over de hele wereld. De informatie komt van geostationaire satellieten die op vaste plaatsen boven de aarde hangen en van weersatellieten die vaste baantjes rond de aarde draaien. De meeste informatie komt van de Meteosat en de NOAA satellieten en wordt met grote schotels op het dak van het KNMI opgevangen. De opnamen van de satelliet worden voortdurend op een beeldscherm gevolgd. De bewegende wolken die we ’s avonds op het journaal te zien krijgen zijn van de Meteosat afkomstig. De buienradar die een vaste plaats op het dak van het KNMI heeft, speelt een belangrijke rol bij de korte termijn voorspellingen.

Vragen voor je werkstuk of spreekbeurt

  • Heeft het weer ook invloed op je humeur?
  • Waren de winters vroeger altijd kouder?
  • Welke gegevens verzamelt het KNMI allemaal om een goede weervoorspelling te kunnen doen? Hoe worden al die gegevens verwerkt? Wat zijn de modellen van de meteorologen en de klimatologen?
  • Over welke periode kan een betrouwbare weersverwachting gemaakt worden?
  • Waarom vergelijkt men de weersituatie van nu met die van vele jaren geleden?
  • Hoe wordt het weer op oceanen en andere afgelegen gebieden waargenomen?
  • Welke andere satellieten bestaan er nog naast de Europese? Wat is het belang van deze satellieten voor de weervoorspelling? Welke organisaties exploiteren deze satellieten? Kijken ze alleen maar naar het weer?
  • In hoeverre bepaalt de het tropisch regenwoud van Zuid Amerika ons weer?
  • Kun je jagen op tornado’s?

Relevante literatuur

H. Geurts en J. Kuiper, De interactieve weergids, ETI/KNMI, 2000

H. Geurts, Het weer nader verklaard, Teleac/NOT, 2001

H. Geurts, Kijk op het weer, Van hittegolf tot windkracht 10, Waarnemingen vroeger en nu, uw eigen weerstation, Zomer & Keuning, Ede/Antwerpen, 1985.

M. van Calmthout, Het broeikaseffect, Utrecht, 1990

P.M. Kelly, Klimaat en klimaatverandering, Natuur & Techniek, (1983), pagina 256-311

Handige links

Natuur en Techniek

Kijk

Verwante opleidingen

Aardwetenschappen

Biologie

Natuur- en sterrenkunde

Profielen en Schoolvakken/Thema's

  • Aardrijkskunde
  • Algemene Natuurwetenschappen
  • Natuurkunde