Michiel Berger

Onderwerp: Astrofysica, Sterrenkunde

Sterrenkundige bij Nedstat

Michel Berger, student Sterrenkunde, 1989-1994

Waarom sterrenkunde?
Sterrenkunde vond ik altijd al interessant, ik las er van jongs af aan veel over. Je hebt er zowel kennis als verbeelding voor nodig en dat vond ik erg leuk.

Wat wilde u worden?
Sterrenkundig onderzoeker. Ik wilde echte ontdekkingen doen.

Favoriete college?
Dat was het college 'Zonnestelsel'. Het ging niet alleen over de planeten en manen maar ook over hoe de ontdekkingen werden gedaan. Dit gaf er erg veel kleur aan.

Mooiste herinnering?
Ineengedoken samen onder een kleine paraplu in de stromende regen naar Ajax-Heerenveen kijken. Het werd 8-3. De band Jesus Jones in de Melkweg was ook te gek.

Sfeer op de UvA?
Ik zou bijna zeggen ‘knus’. Het was een kleine groep dus je kende iedereen.

Michiel Berger, directeur Nedstat BV, 2003

Uw werk?
Ik heb het bedrijf waar ik nu werk mede opgericht. We houden ons bezig met websitestatistieken: wat doen bezoekers op een website? Momenteel werken er tachtig mensen, in vijf landen. Ik hou me bezig met ‘innovatie’: het snijvlak tussen commercie, techniek en mijn eigen verbeelding.

Het leukste in uw werk?
De mix van commercie en techniek. Ik kijk anders naar technische vraagstukken dan een getrainde IT-er en daar komen wel eens verrassende dingen uit. Zo doe ik toch nog mijn ontdekkingen!

Meerwaarde van een bètastudie?
Je hebt het vermogen gekregen om nuchter en ‘feitelijk’ tegen dingen aan te kijken, van het elementaire ‘wat is oorzaak en wat is gevolg?’ tot en met ‘wat is feit en wat is (mijn eigen) vooroordeel?’. En hopelijk heb je ook geleerd hoe je nieuwsgierigheid om kan zetten in kennis. Van ‘hoe zit dat?’ tot en met ‘aha, zo dus!’ Dat is niet alleen interessant voor een onderzoeker, maar voor ieder beroep dat je maar kan bedenken, van productmanager tot optiehandelaar.