Walter Lewin

Onderwerp:

Natuurkundige Walter Lewin is hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology in de Verenigde Staten. HIj is vooral bekend door zijn spraakmakende natuurkundecolleges.

De natuurkundecolleges van professor Walter Lewin (1936) zijn een ware hit op internet. Elk jaar worden ze door zo’n twee miljoen mensen bekeken. Natuurkundige Walter Lewin valt vooral op door de proeven die hij doet. Zo laat hij met een handvol sigaretten zien waarom de lucht blauw is en de wolken wit. Of hij gaat aan een slinger hangen. Uiteraard behandelt hij ook formules, maar met de proeven wil hij de studenten “door de formule heen laten kijken”. Want zo zegt hij: “Wat herinneren mijn leerlingen zich tien jaar later nog? Walter Lewin die aan een pendule hangt. Dan weten ze zeker dat de periode van een pendule onafhankelijk is van de massa. Niet vanwege de formule, die zijn ze vergeten, maar ze hebben het gezien!”

Walter Lewin werd geboren in Nederland en ging na zijn middelbare school natuurkunde studeren in Delft. Hij was op de hbs vrij goed in wiskunde, maar zag dat zichzelf niet de rest van zijn leven blijven doen. Daarom koos hij voor natuurkunde en tijdens zijn studie bleek dat hij dat een erg mooi vak vond. Lewin is na zijn studie gepromoveerd in de kernfysica en werd daarna in 1966 uitgenodigd om in de Verenigde Staten aan het Massachusetts Institute of Technology te komen werken. Hij is daar nooit meer weggegaan en heeft zich voornamelijk bezig gehouden met röntgenastronomie. Met behulp van detectoren gedragen door luchtballonnen deed hij onderzoek naar objecten in de ruimte.

Walter Lewin

Over zijn jeugd, zijn passie voor natuurkunde en voor kunst heeft Lewin een boek geschreven. Onlangs is dit boek vertaald: Gek op natuurkunde.

Hier kun je de colleges van Walter Lewin (in het Engels) bekijken.

Walter Lewin was het afgelopen jaar ook twee keer te gast bij De Wereld Draait Door. In de uitzending van 9 mei 2012 laat hij met behulp van sigarettenrook zien waarom de lucht blauw is en de wolken wit.

Bekijk hier ook de uitzending van: 24 oktober 2011