Interferometer

Onderwerp: Gas en vloeistof, Licht, Optica (licht en lenzen) (havo), Trilling en golf, Weerkunde en oceanografie

Thema: Licht, interferometer, interferentie van licht. Afhankelijk van de diepgang die je zoekt kan deze opdracht ook gebruikt worden voor je PW.

Waar gaat het over?

Als je op een warme dag kijkt over het hete asfalt van een weg heen, dan zie je zinderende beelden. De reden daarvan is dat er warme lucht opstijgt boven het asfalt. Warme lucht heeft een andere brekingsindex dan koude lucht en daardoor wordt het licht op een vreemde en in de tijd variërende wijze gebroken. Op zich is dat verrassend. De brekingsindex van lucht is al erg klein, ietsje groter dan 1, en als daar dan nog eens kleine variaties in optreden dan heeft dat dus toch nog een zichtbaar effect.

Zou je de brekingsindex van lucht kunnen bepalen?
Met de bekende methode van Snellius (n = sin i / sin r): bepalen van de hoek van inval en de hoek van breking, is dat niet mogelijk. Dat is veel te onnauwkeurig. Een elegante methode is gebruik te maken van een interferometer. Daarmee kun je kleine vertragingen van licht mee meten. De brekingsindex heeft te maken met de snelheid van het licht. Er geldt dat de lichtsnelheid v in een stof met brekingsindex n gelijk is aan: v = c/n (met c de lichtsnelheid in vacuüm). De snelheid van licht in lucht is dus iets trager dan de snelheid in vacuüm.

Deze vertraging kun je met een interferometer bepalen, en daarmee de brekingsindex.

Waar vind ik informatie?

  • BINAS
  • In je eigen schoolboek bij 'interferentie van licht'
  • Het opticaboek van je docent
  • Op natuurkunde.nl

Aard van het onderzoek

Apparatuur: Interferometer (b.v. een Ealing-Beck), zoals die op sommige universitaire practica aanwezig is.
Experimenteel: niet al te moeilijk
Theorie: lastig, valt niet binnen de examenstof.

Ondersteuning

Studenten en medewerkers van de afdeling Natuurkunde en Sterrenkunde willen je graag helpen bij het opzetten en uitvoeren van een experiment. Op die manier kun je onder deskundige begeleiding op de universiteit je grenzen verkennen. Hoe je dit kunt voorbereiden vind je onder het kopje Wat verwachten we van je? Wil je het onderzoek op de VU uitvoeren, of wil je extra informatie, vul dan het aanmeldingsformulier in. De VU neemt dan spoedig contact met je op.

Bekijk ook eens hun webstek: de vrije Universiteit Amsterdam