Thema
Elektriciteit, milieu
Waar gaat het over?
Een deel van de elektrische energie die wij gebruiken is beschikbaar door middel van batterijen. Batterijen hebben een paar voordelen, maar ook nadelen t.o.v. het lichtnet en accu's. Batterijen kunnen verschillen in de spanning die ze leveren, type, bruikbaarheid, kwaliteit, etc.
- De consumentenbond bepaalt regelmatig van diverse apparaten e.d. 'welke de beste koop is'. Doe eens een kwaliteitsonderzoek aan een aantal batterijen. Wat is eigenlijk kwaliteit?
- Op batterijen staat vaak of ze geschikt zijn voor geluid, voor licht, e.d. Wat maakt een batterij speciaal geschikt voor bv. licht? En klopt dat voor een batterij die als zodanig wordt aangegeven?
- Wat is het verschil tussen 'gewone' en 'oplaadbare' batterijen? Wat zijn eventuele voor- en nadelen en zijn die ook meetbaar?
- Een lege batterij, is die leeg? Wat is 'leeg'? En hoe gedraagt een lege batterij zich in een elektrische schakeling (als weerstand / diode / isolator / ..... )?
- Op een batterij staat '4.5 V'. Staan die 4.5 V ook echt over de polen van de batterij als je er een weerstand op aansluit? Zoek de begrippen 'klemspanning', 'bronspanning' en 'interne weerstand' op. Gebruik de theorie om je eigen onderzoeksvraag te formuleren.
Waar vind ik informatie?
Scoop, deel 4/5V H9 (+ H10 ?)
Middelink, deel C
Natuurkunde Overal, deel 5V H4
Natuur en Techniek 60,12 (1992)
Natuur en Techniek 64,4 (1994)
Aard van het onderzoek
Apparatuur: is standaard beschikbaar. Een serie batterijen aanschaffen geeft wat extra kosten.
Experimenteel: redelijk eenvoudig
Theorie: sluit direct aan bij de basisstof.
Ondersteuning
Studenten en medewerkers van de afdeling Natuurkunde en Sterrenkunde willen je graag helpen bij het opzetten en uitvoeren van een experiment. Op die manier kun je onder deskundige begeleiding op de universiteit je grenzen verkennen. Hoe je dit kunt voorbereiden vind je onder het kopje Wat verwachten we van je? Wil je het onderzoek op de VU uitvoeren, of wil je extra informatie, vul dan het aanmeldingsformulier in. De VU neemt dan spoedig contact met je op.
Bekijk ook eens hun webstek: de vrije Universiteit Amsterdam