Hoe sterk is een Brug?

Onderwerp: Elektrische stroom

Een grote sloot en niet zo'n grote sterke plank. Hoe kom je naar de overkant?

Thema

Mechanica, statica, elasticiteit, krachtmomenten

Waar gaat het over?

Als je een plank over een sloot legt, dan kun je naar de overkant lopen. Tenminste als de plank niet te ver doorbuigt. Is de plank te dun dan is het niet mogelijk om daarmee over een brede sloot te gaan, maar misschien wel over een smalle sloot. Een andere mogelijkheid is om de plank op zijn zijkant te leggen. Hij blijkt dan veel minder ver door te buigen. De vorm en lengte van de plank zijn blijkbaar bepalend hoe sterk die is. Een andere mogelijkheid is ook nog om de plank als springplank te gebruiken: leg hem niet over de sloot heen, maar tot halverwege. Neem een aanloop, gebruik de veerkracht van de plank en zet je af en spring dan over de andere helft van de sloot heen.

  • Er valt dus van alles te onderzoeken.

Waar vind ik informatie?

In je eigen schoolboek. Achtergrond informatie kun je vinden in The Feynman Lectures II, 38-4

Aard van het onderzoek

Apparatuur: verschillende planken van verschillend materiaal en verschillende lengte en vorm, verschillende gewichten, meetlat, schuifmaat

Experimenteel: eenvoudig

Theorie: moeilijk, als je de formule voor doorbuiging en hoe die afhangt van de vorm zou willen afleiden.

Ondersteuning

Studenten en medewerkers van de afdeling Natuurkunde en Sterrenkunde willen je graag helpen bij het opzetten en uitvoeren van een experiment. Op die manier kun je onder deskundige begeleiding op de universiteit je grenzen verkennen. Hoe je dit kunt voorbereiden vind je onder het kopje Wat verwachten we van je? Wil je het onderzoek op de VU uitvoeren, of wil je extra informatie, vul dan het aanmeldingsformulier in. De VU neemt dan spoedig contact met je op.

Bekijk ook eens hun webstek: de vrije Universiteit Amsterdam