Boeken voor zelfstudie

Tom stelde deze vraag op 15 februari 2009 om 20:01.
Hallo allemaal!

Ik heb een vraagje, momenteel ben ik bezig met het behalen van deelcertificaten voor de studie geneeskunde.
Biologie is al binnen en nu wil ik graag aan natuurkunde beginnen.

Welke methode raden jullie aan?
Het James Boswell Instituut gebruikt de boeken systematische natuurkunde. Ook heb ik in de schoolbibliotheek van de hogeschool de methode "newton" en "natuurkunde overal" gezien.

Newton zag er om te lezen iets aantrekkelijker uit, maar is in totaal wel veel dunner dan systematische natuurkunde.

Ik ben benieuwd naar jullie mening!

Groetjes,
Tom

Reacties

Jaap op 16 februari 2009 om 13:23
Dag Tom,
Bereid je je voor op de universitaire studie geneeskunde in Nederland? Dan gaat het uiteraard om de vwo-uitgave van de methodes.
In jouw positie zou ik kiezen voor Systematische Nauurkunde. Dat is geen advies, maar een uitspraak over wat ik zou doen. Deze methode maakt zijn naam waar: de behandeling is zeer systematisch. De methode leent zich mijns inziens goed voor zelfstudie. Er staan ruimschoots voldoende opgaven in. De uitwerking van de opgave is op het internet te vinden, voor het geval je de uitwerkingenboeken niet tot je beschikking hebt. In deze uitwerkingen staan nogal wat fouten.
Met de editie van Natuurkunde Overal voor de nieuwe Tweede Fase heb ik geen ervaring. De editie voor de oude Tweede Fase vond ik minder ordelijk en overzichtelijk dan Systematische Natuurkunde. Ook bij Natuurkunde Overal bestaan uitwerkingen. In de uitwerkingen voor de oude Tweede Fase stonden zeer veel fouten.
Newton is, meer dan de andere door jou genoemde methodes, georiënteerd op contexten: situaties uit de echte wereld. Bij voorbeeld het wegverkeer. Newton behandelt de natuurkunde die relevant is voor zo'n context. Het is stellig een solide methode. Ik heb er geen praktijkervaring mee.
Mijns inziens lijken Systematische Natuurkunde en Natuurkunde Overal meer op elkaar dan op Newton. Misschien is het nuttig uit elke methode eens een hoofdstuk te bestuderen en de opgaven ervan te maken. Dan kun je uitmaken wat je het meest aanspreekt: de systematische of de contextgerichte aanpak.
Groeten,
Jaap Koole
Tom op 23 februari 2009 om 19:01


Beste Jaap,

Bedankt voor je reactie! Ik ben me inderdaad aan het voorbereiden op de universitaire studie geneeskunde in Nederland. Momenteel zit ik in m'n laatste jaar van verpleegkunde en wil hierna nog een klein jaartje werken en dan in de tussentijd m'n overige certificaten halen.

Ik had een aantal boeken bij de bibliotheek geleend. Uiteindelijk heb ik voor systematische natuurkunde gekozen, inderdaad een erg helder en duidelijk boek, zeker goed voor zelfstudie!

Bedankt!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)