Virtueel en reëel beeld

Lotte stelde deze vraag op 14 december 2006 om 20:50.

Quote

 

Kan iemand mij vertellen wat precies een virtueel beeld is?

en wat is een reëel beeld? 

Reacties:

Jaap
14 december 2006 om 22:21
Quote

Dag Lotte,
Een reëel beeld is een beeld op een scherm (of een muur, een filmrolletje in een fototoestel, ...). Het is een "werkelijk bestaand" beeld dat je met een scherm kunt "opvangen".
Een virtueel beeld kun je niet zichtbaar maken op een scherm. Je kunt een virtueel beeld wel zien als de lichtstralen in je oog komen.zoals bij een "loep", d.w.z. een bolle lens met het voorwerp tussen lens en brandpunt. De lichtstralen die je ziet LIJKEN dan uit dat beeld te komen. 

Meer uitleg...
Elk punt in een reëel beeld ontstaat doordat de lichtstralen uit een lichtbundel in dat punt samenkomen. Dat kun je laten zien door er een scherm te plaatsen. Die lichtbundel moet een convergente bundel zijn, want de stralen van een andere bundel komen niet in één punt samen.
Een punt van een virtueel beeld ontstaat echter uit een divergente lichtbundel. De lichtstralen uit een divergente bundel komen niet vanzelf samen in één punt. Je kunt een virtueel beeld dus niet "opvangen" op een scherm. Maar als zo'n divergente bundel in je oog valt, kan het oog er een convergente bndel van maken die samenkomt in één punt op je netvlies. Dan zie je het virtuele beeldpunt wel.

Groeten, Jaap Koole 

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent: