Regenboog

Arjen stelde deze vraag op 28 september 2024 om 19:39.

Hoe komt het dat een regenboog 🌈 een boogvorm heeft ? Dank ! 

Reacties

Jan van de Velde op 28 september 2024 om 20:50

Dag Arjen,

Eigenlijk is het zelfs een cirkel, maar vanaf de grond zie je daarvan alleen het bovenste deel. Hier een regenboog vanuit een vliegtuig, hoog boven de wolken:

https://www.usgs.gov/media/images/if-there-no-landscape-interfere-rainbows-are-actually-circular

Helaas te hoog boven die wolken om nog een schaduw van het vliegtuig zelf te kunnen onderscheiden, anders zou die middenin de cirkel hebben gezeten. 

Ook als jij vanaf de grond een regenboog ziet staat de zon altijd recht achter je, en zou je jouw schaduw in het middelpunt van die boog moeten zoeken (bijna altijd onder de grond dus :) )

Dat komt omdat een straal zonlicht in een (ronde) regendruppel terugkaatst met een hoek van 40-42 graden (afhankelijk van de kleur) 

Dus dat terugkaatsende licht zie je alleen als de hoek tussen de lichtstraal van zon naar druppel, en de lichtstraal van druppel naar je oog,  40-42 graden is. 

bewerkt van https://www.surendranath.org/GPA/General/Rainbow/RainDrop.html

maar zo'n hoek vinden we niet alleen voor een druppel die ergens hoog voor je en boven je hangt, maar ook voor een druppel die wat lager en een beetje naast je hangt, eigenlijk helemaal rondom je schaduw dus

 

 

Jan van de Velde op 28 september 2024 om 21:32

Daarvoor moet je jezelf (je oog) even op de punt van een denkbeeldige kegel denken die netjes centraal in een denkbeeldige cilinder (van zonlicht) past:

Het hele oppervlak van die kegel maakt overal rondom (en dat is dus het geheim van die regenBOOG) een hoek van 41o met die cilinder.

dat ziet er dan, nog steeds schematisch,  ongeveer zo uit: 

Terugkaatsende stralen van druppels binnen die cirkelboog zie je niet: die schijnen schuin voor je langs en komen dus niet in je oog terecht 

In realiteit ga je die schaduw niet meer zien tenzij je er erg dichtbij staat (bijvoorbeeld de nevel van de sproeier van een tuinslang). Geprojecteerd op een wolk ver weg wordt dat te vaag. Maar met Google Afbeeldingen "circular rainbow form a plane" zijn er wel voorbeelden te vinden van de schaduw van een vliegtuig op de wolken, met daar rondom een regenboog.

In de meeste praktijk zie je maar de bovenste helft van die cirkelboog omdat je zelf op de grond staat en er dus geen licht onder je door kan schijnen:

Met de zoekwoorden "rayons arc en ciel" in Google Afbeeldingen vind ik veel mooie afbeeldingen die ook dit vertellen, maar dan in regenboogkleuren.

Maar goed, de reden voor die boogvorm opgeklaard? 

Groet, Jan

Arjen op 28 september 2024 om 21:34

Dank heren ! πŸ‘‹

Theo de Klerk op 28 september 2024 om 22:52

Er is een aardig boekje "Over de regenboog" van Janneke Schenk, uitgave Fontaine Uitgevers, 2017, ISBN 978 90 5956 800 6

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)