Wordt alle energie uiteindelijk omgezet in warmte?

Joop stelde deze vraag op 03 december 2022 om 10:35.

 Als een stofzuiger bijvoorbeeld 2000W verbruikt. Dan wordt het grootste gedeelte omgezet in kinetische energie, en een deel in warmte. Maar in wat wordt deze kinetische energie uiteindelijk weer omgezet? Is het per definitie zo dat die 2000W uiteindelijk allemaal omgezet wordt in warmte ?

Reacties

Theo op 03 december 2022 om 11:39
ja. De "laagste" vorm van energie die niet meer om te zetten is in een zinvolle vorm. De "warmtedood" (maar gezien de grootte nog steeds vrijwel absolute nulpunt) van het heelal lijkt onvermijdelijk.

De stofzuiger gebruikt energie om een deel van het heeal te ordenen (stof niet overal, maar in een zak). Ordenen kost energie en een deel ervan gaat "verloren" in warmte. Als die zak door te scheuren (op een vuilnisbelt)  elders het stof weer verspreid neemt de chaos weer toe en wordt die 2000 W van de zuiger teniet gedaan. Het vereist dan weer energie om datzelfde stof weer te bundelen. En weer gaat een deel aan warmte verloren.
Chaos is de voorkeur van de natuur (daarom zit kerstverlichting, indien niet geordend opgeborgen, altijd in een kluwen en heeft koffiemelk de neiging niet in een flesje te willen zitten: een gebroken fles of gemengd in koffie maakt het onmogelijk met voldoende energie het weer geordend in de fles te krijgen). De warmteleer heeft daar het begrip "entropie" bij bedacht als maat voor wanorde. Wat je ook doet, de entropie neemt toe. Dat is de reden dat er een richting in processen zit. Alleen door een film achteruit te draaien zie je het onnatuurlijke proces van afname van entropie. De werkelijkheid doet die alleen toenemen. Tot het uiteindelijke maximum: bij de warmtedood.
Joop op 04 december 2022 om 14:52
Dus eigenlijk alle stroom die je verbruikt in huis, wordt uiteindelijk omgezet in warmte?
Of dit elektriciteit nou wordt omgezet in kinetische energie, licht of geluid? Het wordt uiteindelijk allemaal warmte?
Even ervan uitgaande dat er niets weglekt door het raam etc.
Jan van de Velde op 04 december 2022 om 15:58
dag Joop,

Inderdaad. Voel bijvoorbeeld maar eens achter of aan de zijkant van je koelkast als die draait, of voel aan je WIFI-router, of je computerscherm.

Hierboven een IR-foto van mijn monitor, de rand rechts is beduidend warmer dan de rest, en ook warmer dan de lucht in de kamer, en helpt dus mee "stoken".

Dus dat betekent dat je elektrisch energieverbruik in huis je gasrekening een beetje vermindert. Als ik hier bij mij thuis kijk, per dag ongeveer 6 kWh, dat moet me dan ruwweg 0,6 m³ gas schelen op een dag. 

Geen reden om elektrisch te gaan stoken trouwens: voor dezelfde hoeveelheid warmte ben je zeker 2 keer zo duur uit als met een fatsoenlijke CV-ketel. Maar wel een uitstekend excuus om een cake in de oven te steken op een dag als vandaag.

Groet, Jan
Joop op 04 december 2022 om 16:17
Dat elektrisch stoken duurder is ben ik mij van bewust. In 1m³ gas zit 9,5kWh aan energie.
Toch nog een vraag,
Stel je hebt een 100W ventilator met 90 procent rendement. 10 procent zal direct aan warmte opgestookt worden. Maar 90% daarvan zal gebruikt worden voor het draaien van de ventilator. Dit laat de lucht in je kamer bewegen. Hoe verandert dit dan weer in 90W aan warmte vraag ik mij af?
Theo de Klerk op 04 december 2022 om 16:36
De 90W wordt in de ventilator motor gebruikt om te draaien. Daarmee gaat de lucht in beweging: kinetische energie. Die valt in 2 delen uiteen:
  • als netto zich lucht verplaatst, dan is dat kinetische energie van de verplaatsende lucht
  • als netto zich niets verplaatst (evenveel moleculen schieten naar links als naar rechts) dan wordt dit als warmte aangemerkt. Ook verhoogde trillingen rond een evenwichtsstand worden als (expansie door) warmte gezien.

Uiteindelijk komt door inelastische botsingen alles tot stilstand en is die 90W energie uit de ventilator bijna homeopatisch verdund over de luchtmoleculen. Alles een pietsie warmer.
Jan van de Velde op 04 december 2022 om 17:00

Ga een eindje fietsen, rem eens een paar keer goed, en maak dan een infraroodfoto van je remschijf:


Elke keer als je remt wordt bewegingsenergie via wrijving in warmte omgezet. 

Je ventilator brengt een luchtmassa wel op gang (geeft het meer bewegingsenergie)  maar die lucht BLIJFT niet stromen. Anders zou je 's zomers na 5 minuten die ventilator beter maar uitzetten voordat de hond uit z'n mand waait. Stromende lucht botst overal tegenaan en wrijft overal langs (luchtwrijving) en zowel de betrokken voorwerpen als de lucht stijgen daardoor in temperatuur.

Welbekend voorbeeld: 

de meteoor die in 2013 in Chelyabinsk neerkwam. Bekend omdat er veel filmpjes van dashcams van bestaan. Of lucht nou langs een voorwerp gaat, of andersom, dat komt op hetzelfde neer. Bij dit soort snelheden wordt alles dan echt gloeiend heet. Tja, aan de lucht uit een ventilator ga je je niet branden, maar een inert voorwerp wordt er inderdaad een klein beetje warmer van. 

En dan komt de vraag: waarom voelt lucht uit een ventilator dan toch fris aan?
Daarvoor moeten we het dan eens over gevoelstemperatuur gaan hebben. En over verdamping van zweet en zo. 

Groet, Jan

Joop op 04 december 2022 om 17:25
Bedankt voor de antwoorden ik ben weer wat wijzer. 
En bijvoorbeeld een ledlamp van 10W, zorgt het licht er dan ook voor dat waar het op schijnt opwarmt met circa 10W. Maar omdat het alle kanten uit schijnt en zo verdeelt wordt je dit niet voelt?
Jan van de Velde op 04 december 2022 om 17:41
dat ja, van 10 W op een vierkante meter ga je niet echt zweten.

Overigens is je huid een beroerde thermometer. 
proefje:
  • neem drie koffiekopjes
  • vul er een met koud water, een met goed warm water (35-40oC) , en de derde met lauw water.
  • steek je twee wijsvingers in respectievelijk de koude en warme kop, houd dat even een half minuutje zo.
  • en daarna beide vingers tegelijkertijd in het lauwe kopje. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)