elektromagnetische inductie

Lizz stelde deze vraag op 25 januari 2022 om 00:12.

 Hoi!

Ik heb een vraag over elektromagnetische inductie. Hierbij ontstaat dus inductiespanning, in de spoel toch? Alleen wat is er zo speciaal aan die spanning, want bij elektriciteit leerden we toch altijd dat in de stroomdraden (van de spoel in dit geval dus) spanning en stroomsterkte voorkomen?

Bedankt alvast

Lizz

Reacties

Jaap op 25 januari 2022 om 00:44
Dag Lizz,
Ja, als de magnetische flux in spoel verandert, ontstaat er een inductiespanning over de uiteinden van de spoel. Of er ook een inductiestroom ontstaat, hangt ervan af of er een gesloten stroomkring is. Bij voorbeeld een gloeilamp aangesloten op de spoel. Geen gesloten stroomkring? Dan wel een inductiespanning, maar geen inductiestroom. Bedenk dat de spoel in dit geval de spanningsbron is.
Bij een batterij als spanningsbron geldt hetzelfde: wel een spanning, maar alleen een stroom als er een gesloten stroomkring is. In die zin is er niks speciaals aan een inductiespanning.
Is dit een antwoord op je vraag?
Groet, Jaap
Jan van de Velde op 25 januari 2022 om 00:54
Dag Lizz,

Lizz

bij elektriciteit leerden we toch altijd dat in de stroomdraden (van de spoel in dit geval dus) spanning en stroomsterkte voorkomen?

 als jij een draad (of een spoel, da's ook maar een opgewonden draad) zomaar ergens weglegt is er geen sprake van spanning of stroom. 

Maar zodra een magneet beweegt in de buurt van die draad (of andersom, de draad in de buurt van de magneet) dan ontstaat er wel een spanning, en, als er dan ook nog een gesloten kring is, ook inderdaad een stroom. Dat houdt ook weer op als de beweging ophoudt. Logisch, anders zou er elektrische energie ontstaan uit het niets, en dat kan jammer genoeg niet. 

Hoe het allemaal precies komt weten we nog (steeds) niet. Maar we maken er dankbaar gebruik van. Waar zouden we zijn in onze wereld zonder dynamo's, of zonder elektromotoren? 

Alleen wat is er zo speciaal aan die spanning, 

 Tja. Ik ben blij dat je het speciaal vindt, want dat is het eigenlijk ook wel. Dit is één van dè drie manieren om elektronen in beweging te krijgen, als ik het zo mag uitdrukken. Het kan ook met slim gekozen chemische reacties, en dan heb je een batterij. Of met lichtgevoelige stoffen, zoals in zonnepanelen. Vind ik eigenlijk ook wel speciaal, en als jij dat gewoon vindt mag jij me uitleggen waarom dat wèl, en inductie niet?  

Is dat een beetje een antwoord op je vraag? 

 Groet, Jan

Lizz op 25 januari 2022 om 00:56
Die inductie spanning over de uiteinden van de spoel, 'zweeft' die dan als het ware tussen de spoel? Of loopt het echt ergens door heen, door een draad?

En hoe kan het dat er wel altijd inductiespanning is maar geen inductiestroom, als de kring niet gesloten is?
Jaap op 25 januari 2022 om 01:07
Dag Lizz,
Spanning 'loopt' nooit, maar 'staat' over de aansluitingen van de spanningsbron.
Een spanning wil zeggen dat elektrische lading een hoeveelheid elektrische energie bij zich heeft. Bij een (inductie)spanning van 5 volt heeft elke coulomb lading een energie van 5 joule. Dat kan ook als er geen lading beweegt, dus geen stroom loopt.
De lading kan die energie afgeven als de lading in een gesloten stroomkring bij voorbeeld door een gloeilamp stroomt. De coulombjes lopen door de lamp en geven daar hun energie af. De elektrische energie wordt in de lamp omgezet in licht en warmte.
Als de kring niet gesloten is, kunnen de coulombjes niet terugkeren bij de spanningsbron. Dan loopt er geen stroom.
Groet, Jaap
Lizz op 25 januari 2022 om 01:10
Ooh, duidelijk zo. Dankjulliewel!

Fijne nacht

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)