Warmtepomp aceton

Harm stelde deze vraag op 23 januari 2022 om 20:17.

Ik ben op zoek naar een warmtepomp die rond de 70 graden werkt. Bij bedrijven die koelinstallatie bouwen weten ze hier geen raad mee. Nu vraag ik mij af of aceton hier bruikbaar voor is om dat de verdampingstemperatuur 56 graden is. Met een compressor die drie bar levert zou aceton bij 70 graden vloeibaar gemaakt moeten kunnen worden. Zie ik iets over het hoofd of kan ik veilig een test doen met een koelkastpomp in de buitenlucht. 

Reacties

Jan van de Velde op 23 januari 2022 om 20:40
dag Harm,

Het principe van de warmtepomp werkt met elke vloeistof en bijpassende condensor en verdampertemperaturen. Het een wat beter/efficiënter dan het andere. 

Wel vermoed ik dat je koelkastcompressor met aceton geen lang leven beschoren zal zijn. Nogal een fijn goedje....  enneh, zorg dat iedereen een veilig eind van je proefje vandaan blijft: ontsnappende acetondamp en een vonkje kan een leuke plof geven. 

En verder vraag ik me af: waarom een warmtepomp? Ik neem aan dat je een product hebt op 70oC dat je wil koelen. Een warmtewisselaar met gewoon water en een buitenluchtgekoelde radiator moet dan toch ook prima werken? 

Groet, Jan
Harm op 23 januari 2022 om 20:55
Hallo Jan,

Dank je voor je reactie, ik ben met een droogmachine bezig waarvan ik de lucht recirculeer. Nu koel ik met water en verwarm met kortegolf infrarood en verwarm bij met verwarmingelementen. Om het rendement omhoog te krijgen denk ik dat een warmtepomp goed moet kunnen werken. De koelkast pomp is alleen om te zien of het werkt. En misschien moet ik olie aan de aceton toe voegen. Maar begrijp ik dat aceton niet veilig is voor een commerciële warmtepomp
Jan van de Velde op 23 januari 2022 om 21:08

Harm

misschien moet ik olie aan de aceton toe voegen. 

 aceton is een ontvettingsmiddel, dus die olie gaat denk weinig nuttigs doen om je compressortje gesmeerd te houden denk ik zo (geen ervaring overigens), en dus vermoedelijk gaat die compressor snel heet draaien. Verder lossen veel kunststoffen op in aceton. 

Harm

 Maar begrijp ik dat aceton niet veilig is voor een commerciële warmtepomp

ammoniak is ook betrekkelijk gevaarlijk, maar wordt nog steeds als koelmiddel gebruikt. Maar of ik koelsystemen met aceton op de markt zou willen brengen, als installateur? Geen idee wat voor keuringscircus daar aan gehangen zou moeten worden, en voor een one-off zou ik als ik installateur was daarom alleen al  daar ook niet aan beginnen. 

wellicht zijn er voor deze temperaturen geschikte freonen, maar daar heb ik in het geheel geen zicht op

Harm op 23 januari 2022 om 21:19
Dank je voor je antwoord Jan,

Ik ga opzoek naar een ander gas, aceton was zo gunstig i.v.m. de druk en zo als je zegt er zijn meer gevaarlijke gassen die gebruikt worden.

groet, Harm
Jan van de Velde op 23 januari 2022 om 21:38
NB: ik ben geen koeltechnieker, slechts eenvoudig natuurkundedocent met toevallig een beetje technische achtergrond.

Een weinig kostend proefje met een oud koelkastje kan altijd, maar neem ruime voorzorgsmaatregelen. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)