noord en zuid polen

jhani stelde deze vraag op 20 januari 2022 om 23:39.

hoihoi,

Weet niet of het heel relevant is om te weten, maar vroeg het me toch even af. 

De bij ons bekende noordpool is dus eigenlijk een magnetische zuidpool en de zuidpool een magnetische noordpool. En het rode 'N' pijltje van een kompas wijst naar het noorden.

Maar mijn vraag is dan, was eerst de naam 'noordpool' er? Of hebben ze de noordpool de noordpool genoemd door het kompas dat blijkbaar met zijn noordelijke pijltje naar de magnetische zuidpool wijst? 

Snap het niet helemaal haha

Alvast bedankt!

Reacties

Jaap op 21 januari 2022 om 00:03
Dag jhani,
Of de naam noordpool er eerst was, weet ik niet.
Meestal zoeken mensen met een kompas eigenlijk in welke richting de geografische noordpool ligt. Dat is het punt waar de draaiings-as van de aardbol "door het aardoppervlak prikt". Het is de geografische noordpool die van belang is voor plaatsbepaling en navigatie: de noorderbreedte hangt er bij voorbeeld van af.
De magnetische pool ligt in de buurt van de geografische noordpool. Dus als "noordelijke pijltje" van een kompas naar de magnetische pool wijst, weet je ook ongeveer in welke richting de geografische noordpool ligt.
Nou ja, in de buurt… op de onderstaande pagina kun je zien hoe de "North magnetic pole" (zoals je zegt, eigenlijk de magnetische zuidpool) over het aardoppervlak reist.
https://en.wikipedia.org/wiki/North_magnetic_pole
Groet, Jaap
jhani op 21 januari 2022 om 00:26
Dag Jaap, 

Hartelijk dank!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)