Geluid bij opstijgende warme lucht

Ron van Putten stelde deze vraag op 20 september 2021 om 18:23.

Hier op Bonaire horen we soms een hard scherp geluid. Zelf dacht ik altijd dat dit geluid wordt veroorzaakt door krekels.

Echter beweert men hier dat het geluid 'in de lucht' zit en zou komen door snel opstijgende warme lucht. Is dit fenomeen natuurkundig te verklaren?  

Reacties

Theo de Klerk op 20 september 2021 om 19:31
Geluid bestaat uit luchtdrukverschillen. Zoals bij praten of muziek. Of als krekels lucht in trilling brengen.
Als een luchtlaag door een spleet geduwd wordt, gaat de lucht daar ook trillen en produceert geluid: fluiten door een niet goed sluitende (voor)deur waartegen de wind waait.

Alleen lucht die opstijgt maakt geen geluid. Er zou iets kunnen zijn dat lucht in trilling brengt en dan geluid maakt, maar ik zie niet zo snel wat dan. Vooralsnog neem ik dan ook niet aan dat de fluittoon van opstijgende lucht is. De krekel lijkt aannemelijker. Om met de westerburen te spreken "if it sounds like a cricket, it probably is a cricket". 
Ron op 20 september 2021 om 20:04

Hartelijk dank voor snelle reactie. Waar het verhaal, dat hier dus echt de ronde doet, vandaan komt is nog niet duidelijk. 

Weer wat geleerd en dan was mijn vermoeden dus juist. 

Nogmaals dank. 

Gert Kiers op 21 september 2021 om 15:05
In een oude getrouwe reeks boeken (De Natuurkunde van 't Vrije Veld van Prof. Marcel Minnaert) beschrijft hij de hoorbaarheid van geluidsverschijnselen. In het kort schrijft hij dat onder bepaalde atmosferische omstandigheden (inversies: de luchttemperatuur neemt toe naarmate je hoger komt) het geluid bijzonder ver kan dragen. Het idee is dat geluidsgolven in de warme luchtlagen "terug buigen" naar het oppervlak. Een beetje op dezelfde manier als lichtgolven buigen in de lucht boven een warm wegdek.

Dus het gezegde dat het "in de lucht" zit, lijkt niet zo gek te zijn.
Ron op 21 september 2021 om 15:38

Dat is weer een andere kijk op deze case en dan zou het mss toch mogelijk zijn dat het geluid toch niet van krekels is?

Ook hartelijk dank voor uw reactie.

 

Theo de Klerk op 21 september 2021 om 15:44
Die "buiging" doet geluid van elders hoorbaar worden. De lucht zelf produceert geen geluid. Draagt het alleen verder als medium - zoals het ook doet bij spreken of muziek luisteren.  De afbuiging die Gert noemt zorgt dat geluid van elders, normaal niet hoorbaar, dan wordt afgebogen en wel hoorbaar wordt.

Zoals Minnaert op pag 28 van deel 3 stelt:



Verwijzingen naar 1876 en 1921 tonen wel dat de drie boeken eigenlijk eens geactualiseerd zouden moeten worden (stoomtrein eruit, raket erin)
Ron op 21 september 2021 om 15:53

Ik weet alleen dat het geluid dat we horen echt 'in de buurt' om ons heen hangt. Het duurt maar even en zwelt op en zakt weer weg. Mss meestal zo'n 5-10 seconden. 

Ik kon alleen maar denken aan iets dat ik vaker had gehoord, krekels dus. Maar dat werd tegengesproken door een aantal 'inheemse' vrienden, die al lang op dit eiland wonen. 

Ben zelf natuurlijk geen natuurkundige en mijn natuurkundelessen op VWO liggen al ver achter mij. Omdat ik dit verschijnsel niet kon verklaren, heb ik de hulp gevraagd aan de specialisten op dit forum. Ben dankbaar voor iedere reactie en zou graag dit verschijnsel dan natuurkundig kunnen verklaren / begrijpen. 

Gert Kiers op 21 september 2021 om 18:41
Minnaert zegt in zijn boek wel dat het geluid van alle kanten kan komen bij zijn beschreven verschijnsel. Anders dan bij het dragen van geluid door de wind wat wel richtingsgevoelig is.

Het kan de branding van de zee zijn of het beuken van water op rotsen. De tijdschaal zou dan kunnen passen. Maar dit is ook een schot in het duister.
Ron op 22 september 2021 om 16:19

Dank Gert voor nadere toelichting. Ik zie dat de boeken van Professor Minnaert nog wel te koop zijn, maar hier niet (of moeilijk te verkrijgen). In de boekbeschouwingen lees ik wel dat de drie delen een meer religieuse inslag hebben en niet louter natuurkundig. Maar ik heb de boeken zelf dus niet gelezen. 

Kan uit de geleverde teksten ook niet echt halen dat het hier zou gaan om het geluid dat we hier af en toe horen. Lijkt er op dat hij ook doelt op 'normale geluiden' die bij sommige omstandigheden erg ver kunnen reiken / hoorbaar zijn en daar heeft hij dan verklaringen voor. 

Het blijft dus nog een raadsel zo lijkt het. Ik probeer het ook nog eens via 'de andere kant' te benaderen en zal zien of ik via de biologie erachter kan komen welke krekels hier op het eiland zijn en welke van hen in staat zijn zo'n geluid te maken. Mss is het vanuit dat perspectief al eens benaderd. 

Een louter natuurlundige verklaring blijft alsnog lastig zo schijnt het. 

Maar nogmaals dank voor uitgebreide antwoorden en oplossingsrichtingen 👌. 

MVG Ron

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)