Zijwaartse kracht op veer

Rene stelde deze vraag op 17 september 2021 om 07:06.

 Hallo,
Ik zou hierbij eerst even wat info geven. 
Ik box zelf en nu heb ik dit gezien op het internet en deze wil ik graag na ga maken maar daar heb ik jullie hulp bij nodig.

De kussens waartegen je slaat zitten vas aan veren nu is het zo dat die veren je klap op vangen maar deze klap komt zijwaarts op de veer en er niet recht op. 
Een mens slaat ongeveer 1500 tot 2000 kiloPasca
Hoe kom ik er achter welke veer ik nodig heb. ik hoor graag over julie ideeen.
Alvast bedankt

Reacties

Theo de Klerk op 17 september 2021 om 11:37
Dat zijn andersoortige veren dan bij schoolnatuurkunde gebruikelijk. Ze worden niet ingedrukt of uitgerekt (waardoor de wet van Hooke geldt: F = C u) maar zijdelings geduwd, loodrecht op de spiraalvorm. Hier wordt de "binnenbocht" ingedrukt, de "buitenbocht" uitgerekt bij een kromgeduwde veer.  Er is bij mijn weten niet een "simpele" formule voor anders dan de wetenschap dat een stugge veer (hoge C waarde) zich minder makkelijk (=met weinig kracht) laat oprekken maar ook minder makkelijk opzij laat duwen (omdat er dan een oprekking/indrukking moet plaatsvinden). Er is ook een afhankelijkheid van de spoed (liggen de windingen "op elkaar" of met ruime afstand van elkaar?)


Jan van de Velde op 18 september 2021 om 20:29
Dag Rene,

Ik heb eens een kwartiertje rondgegoogled en vind weinig tot niks behulpzaams. 

Het is ook een zeer weinig gebruikte toepassing van een gewonden veer, zo voor zijdelingse belasting. Daarvoor pas je gewoonlijk bladveren toe. Dus ik denk dat iemand die over een technisch compendium beschikt ook weinig nuttigs gaat vinden. 

Dus het wordt misschien wel een kwestie van proefondervindelijk aan de gang gaan. Of een gerenommeerde verenfabrikant aanschrijven en vragen of die je kunnen helpen.

Wel kijk je beter nog eens naar wat je hier zei:

Rene

Een mens slaat ongeveer 1500 tot 2000 kiloPascal

 Ieder vakgebied heeft zo zijn eigen jargon, maar die getallen (dat zijn drukken) zijn technisch/natuurkundig niet zo heel veelzeggend als het om de stijfheid van die veren gaat. Dan ga je moeten vertellen welke (zijdelingse) uitwijking je wil bij welke kracht (in newton) .

Die druk waar jij mee komt geeft een kracht per oppervlak. In boksen zeer belangrijk. Een bokshandschoen verdeelt de kracht over een groter oppervlak en doet dus minder snel schade (zoals bij bareknucklefighting), maar als criterium voor een veer is dat onbruikbaar.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zeventien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)