Technische automatisering: hartslagmeter

Feline stelde deze vraag op 21 juni 2021 om 16:25.
hallo,
ik moet voor natuurkunde een opdracht doen waar ik niet uit kom, kan iemand mij helpen?

wat is gegeven is: een hartslagmeter maken die de hartslag met geluid meet en optelde bij het al gemeten totaal. Je moet minimaal 8x8=56 slagen kunnen tellen.
als tip heb ik gekregen dat ik twee tellers moet gebruiken en dan die voorbeeld minutenteller.
ik begrijp niet wat de opdracht precies is (dus wat ik moet doen) en hoe ik dit moet aanpakken, kan iemand mij helpen?

Reacties

Theo de Klerk op 21 juni 2021 om 16:35
8x8=64 slagen, niet 56 (=7x8)

Blijkbaar moet je een geluidssensor gebruiken die de hartslag "hoort" uit gebonk in je aderen. Elke spanningswaarde die boven een drempelwaarde uitkomt bij die sensor wordt als "slag" geteld. Dat kun je bijhouden met een pulsenteller. Die sluit je niet aan op een pulsengenerator want die hartslagmeter is de pulsgenerator.  Elke slag verhoogt de teller met 1 eenheid.
Een tweede teller kan op een pulsenteller met 1 Hz tot 60 tellen en dan een minuut laten passeren. Daarna kan de uitslag van de hartslagteller bekeken worden: hoeveel slagen per minuut.
Feline op 21 juni 2021 om 16:48

Bedankt! 

hoe kan ik die twee tellers dan samen combineren? Heb ik daar dan een EN-Poort voor nodig of moet dat los zijn en aan het einde samen komen?

Theo de Klerk op 21 juni 2021 om 17:35
Dat moet je in je hoofdstuk over technische automatisering eens nalezen wat je allemaal kan en niet kan met de onderdelen.  Tellers combineren is vaak een EN (als de waarde X is) situatie dus een EN poort is waarschijnlijk handig. Misschien moet je die waarde ook onthouden - dan is een geheugencel nodig. Die later via "reset" weer af te zetten is. 
Je "probleem" moet je langzaam opbouwen. Eerst maar eens kijken hoe je hartpulsen kunt tellen. Dan kijken hoe je dat kunt starten/stoppen.
Dan kijken hoe een minutenteller werkt om na 60 s bijv. een lampje aan te zetten.
Dan kijken hoe je die teller met de hartteller kunt combineren zodat de hartteller stopt.
En dan...

Alles tegelijk proberen is vragen om moeiljkheden. Dan kan er van alles tegelijk misgaan. En wat "logisch" lijkt in je hoofd, hoeft dat niet te zijn. Vaak vergeet je bepaalde randcondities en zo'n systeembord doet dat niet. Dat overkomt me regelmatig en dat betekent dat je je idee soms moet aanpassen of wat je over het hoofd zag alsnog expliciet inbouwt.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)