Energie, rendement

jan stelde deze vraag op 21 juni 2021 om 14:14.

de formule van het rendement is Enut/Etot, met de formule Q=m x c x delta T en E= P x t zou je dit kunnen uitrekenen, mijn vraag is wat gebruik je voor welke?
 

Reacties

Theo de Klerk op 21 juni 2021 om 14:41
Daar gaat dit niet over.  Rendement is vergelijken wat je nuttig kunt gebruiken van de hoeveelheid energie die je erin stopt. Hoe je die energie berekent (mcwΔT voor verwarming, UI voor elektrisch vermogen, mc2 voor massaomzetting) is niet van belang.
Dus η = Enuttig/Etotaal of  (indien teller en noemer door tijd gedeeld, het vermogen:) Pnuttig/Ptotaal heeft verder niks met de manier van energieopwekking te doen.

In  jouw geval wordt er waarschijnlijk E = Pt = UIt aan elektrische energie gebruikt, waarbij iets wordt opgewarmd met ΔT graden waarvoor maar mcwΔT energie nodig is. Dat zal minder zijn dan je er elektrisch ingestoken hebt, dus
η = mcwΔT /UIt  x 100 %   zal een rendement opleveren (<100%)
Jan op 21 juni 2021 om 14:55
Mijn excuses, ik zie nu dat ik het een beetje verkeerd geformuleerd heb. Ten eerste erg bedankt voor uw antwoord, ten tweede in de berekening van het rendement Enut/Etot x 100% zou je in feite toch de Q kunnen gebruiken aangezien dit ook een vorm van energie is, of moet je hier iets anders voor doen?
jan op 21 juni 2021 om 15:00
Oftewel, kan je Q als bijvoorbeeld als Etot of Enut gebruiken, zo ja welke van de 2?
Theo de Klerk op 21 juni 2021 om 15:20
Als Q = mcwΔT dan mag je natuurlijk Q gebruiken - da's precies hetzelfde.
Je wilt energie gebruiken om iets op te warmen - da's de nuttige energie - maar je hebt blijkbaar meer nodig (de omgeving en opstelling warmt ook op - maar dat was niet je intentie).  Dus Q is de nuttige energie, UIt = E die je erin stopt de totale energie.
Jan op 21 juni 2021 om 16:13
top!, heel erg bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen, nu kan ik verder gaan oefenen zonder steeds met diezelfde vraag te zitten, nogmaals hartelijk bedankt en een fijne middag/avond:)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)