Verspreiding van virussen

Anne-Marije stelde deze vraag op 21 juni 2021 om 10:49.

Hallo!
Ik zou graag dit compartimentmodel van "Verspreiding van virussen" willen invoeren in coach 7. Maar hierover heb ik een vraag... waar staat de 'k' voor? En waaruit is dit model ontstaan? Hoe is deze bedacht? Ik kan hem namelijk op geen enkele website verder vinden.

Graag hoor ik van jullie

Reacties

Theo de Klerk op 21 juni 2021 om 11:25
"dit"? Welk? Waar? Welk model? "Verspreiding van virussen"? Nooit gelezen. "k" zou voor een of andere constante (of aanname) kunnen staan.
Anne-Marije op 21 juni 2021 om 13:17

Op deze site staat een artikel genaamd "Verspreiding van virussen". Dit heeft te maken met het SIR model. Er staat ergens halverwege de pagina een model. Dat gaat over Reproductiegetallen en infecties.

Hier staat het= https://www.natuurkunde.nl/artikelen/3572/verspreiding-van-virussen

Theo de Klerk op 21 juni 2021 om 13:31
Ah... maar medewerkers aan delen van de site lezen niet altijd alles wat elders op de site door anderen geschreven wordt... dus een verwijzing (zoals je nu deed) is dan handig.
En daar kijkend had je ook zelf kunnen concluderen wat "k" voorstelt:


Je ziet g (van generatie), 2g, 3g, k   Elke generatie neemt blijkbaar een hoeveelheid tijd in die met "g" wordt aangegeven (t+ 1g), (t+2g). De tijd drukt men uit in aantallen malen de duur van een generatie.
Vandaar dat je +g, +2g ... +k tegenkomt.  En k is dan de verlopen tijd gedeeld door de duur van 1 generatie. Bijvoorbeeld    18 weken (=tijdsverloop)/ 2 weken (=duur 1 generatie) = 9.  Dat zou ik het lijstje boven genoteerd worden als  
In(t + 9g) = In(t) * R9   (eigenlijk R9g/g
Anne-Marije op 21 juni 2021 om 15:05
Oké! Heel erg bedankt voor de moeite en het antwoord! Nu snap ik het!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)