moleculen en temperatuur

T.v.Nguyen stelde deze vraag op 16 januari 2006 om 12:07.
Als het water warm wordt gaan de moleculen dan inkrimpen? Als het water koud wordt gaan de moleculen dan uitzetten?
Wie kan mij deze vragen uitleggen.

Graag reactie! Met vriendelijke groet.

Reacties

Ron op 16 januari 2006 om 12:27
Bij verwarmen gaan de moleculen wat verder van elkaar zitten. Ze lopen als het ware harder door elkaar heen. De moleculen zelf worden niet groter of kleiner maar nemen samen wel meer ruimte in.
Tonny op 16 januari 2006 om 13:42
En als we dan over water bezig zijn. Water heeft als enige? vloeistof de eigenschap dat het niet krimpt bij bevriezing. Het zet juist zo'n 10% uit.

Water tussen de 0 en 4 graden neemt een aanloopje naar deze uitzetting, waardoor water bij 4 graden de hoogste dichtheid heeft. Dit is heel belangrijk voor de natuur, want hierdoor is het op de bodem van vijvers en meren in de winter bv 4 graden terwijl erboven op ijs ligt. Als water als een andere vloeistof zou uitzetten, was de bodem van de vijver als eerste bevroren en was even later alle vis IGLO vis.

Tonny
Sebastien op 16 januari 2006 om 17:33
En wat denk je bij het verdampen van water, enige wat hier gebeurt is dat moleculen bij hoge temperatuur steeds heviger bewegen, en in de loop der tijd ontsnapt er een molecuul door een botsing, daardoor verdampt water veel sneller bij 100 graden dan bij kamertemperatuur.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)