spuitende wijnfles

Veroniek stelde deze vraag op 07 maart 2021 om 18:44.

Beste
We probeerden onlangs een natuurlijk parelende wijn te maken en bottelden bij een densiteit van 1012.
Na ongeveer 4 maanden wilden we een fles proberen, maar de druk was onverwacht zo groot dat de wijn er bij openen met een heel grote kracht uitspoot (we hielden nog slechts een derde van de vloeistof over).
Zou flinke afkoeling van de drank misschien een oplossing kunnen bieden? Of langer bewaren voor openen?

Mvg
Veroniek

Reacties

Theo de Klerk op 07 maart 2021 om 19:10
Klinkt een beetje als de Duitse "Heferweizen" aan het begin van het oogstseizoen van druiven - een jonge witte wijn die nog aan het gisten is (het schijnt ook de naam van een witbier te zijn). De flessen daarvan hebben doppen die niet luchtdicht zijn (je kunt de fles ook alleen rechtop bewaren) om een overdruk te voorkomen.
Het klinkt alsof jullie wijn ook nog gistte en de druk van de lucht erboven flink omhoog liet gaan. Het glas zou op enig moment hebben kunnen knappen. 
Het met kracht eruit spuiten is ook wat met champagne gebeurt. En helemaal als die fles eens flink geschud wordt en de opgeloste koolzuur als gas vrijkomt in de fles.

Afkoelen doet de druk afnemen (pV = nRT, maar n zal blijven toenemen als koolzuur uit de vloeistof vrijkomt, dus een temperatuursverlaging helpt tijdelijk een klein beetje). Langer bewaren suggereert dat het koolzuurgas weer in de wijn oplost. Voor die tijd kan de fles geknapt zijn.
Jan van de Velde op 07 maart 2021 om 19:22
dag Veroniek,

Veroniek Desombere

bottelden bij een densiteit van 1012.

 dat is voor een niet-wijnmaker als ik weinigzeggende informatie, mogelijk wel een waarschuwing voor u om een volgende keer wat verder te gaan? 

oplosbaarheid van CO2 in water bij verschillende temperaturen en drukken

https://www.researchgate.net/figure/Solubility-of-carbon-dioxide-in-water-temperature-pressure-effects-18_fig4_308890308

Laten we eens veronderstellen dat de druk in die fles 5 atmosfeer is, en dat we kunnen kiezen tussen openen bij 10oC of bij 0oC (waarbij de druk boven de vloeistof en dus ook IN de vloeistof ineens daalt van 5 naar 1 atmosfeer)
Door koelen van 10 tot 0 vermindert de druk van het gas in de hals van de fles, maar dat gaat op zijn best om een paar procent. En de oplosbaarheid is beter, waardoor juist nog meer gas opgelost raakt, om vervolgens bij openen en de daardoor veroorzaakte plotse drukval IN de vloeistof sterk uit oplossing te gaan en explosief te expanderen (in plaats van dat laatste boven de vloeistof te doen) . 
Hoppa, schuimfontein.

De oplossing zal van een wijnmaker met ervaring dienen te komen. Om de nog bestaande flessen te redden kunt u misschien met een hele dunne injectienaald door de kurk prikken en de overdruk heel langzaam laten ontsnappen. 

Misschien is overigens de druk in uw flessen wel gevaarlijk hoog. Champagneflessen zijn niet voor niks zo dik. Past u een beetje op? Bij het behandelen eerst voorzichtig in een theedoek wikkelen bijvoorbeeld? Dan vliegen er tenminste geen scherven in het rond als er iets mis gaat. Een verkeerd tikje ertegen kan genoeg zijn bij een fles onder te sterke overdruk. 

Groet, Jan

Veroniek op 07 maart 2021 om 20:10
Hartelijk bedankt voor jullie reacties.
Mij lijkt het dat wat meer wetenschappelijk inzicht van onze kant handig zou zijn bij het experimenteren met wijnmaken.😉
Onze flessen zijn gelukkig van de dikste soort.
mvg
veroniek
Jan van de Velde op 07 maart 2021 om 20:32
Ik zie de oplossing eerder in "wat er niet in komt hoeft er ook niet uit" . Dus ergens in het proces zorgen dat er minder CO2 ontstaat.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)