De atoombom

J.van stelde deze vraag op 07 maart 2021 om 15:45.

 Hoe wist men van tevoren ,dat er bij atoomsplirsing zoveel kracht vrij kwam .

Reacties

Jan van de Velde op 07 maart 2021 om 16:06
dag J.van der Pol,

Beter: dat er zoveel energie bij vrij komt. Die kracht is een kwestie van (bom-)ontwerp, zorgen dat zoveel mogelijk energie in zo kort mogelijk tijd vrijkomt. Net als buskruit overigens: strooi dat uit en steek het aan, het effect is teleurstellend. Steek het in een goed ontworpen buisje en de brokken vliegen je rond de oren.

Al sinds begin 20e eeuw was bekend dat er energie vrijkwam bij radio-actief verval: leg wat van dat radio-actieve spul op een hoopje, en je merkt dat er spontaan straling (en dus energie) vrijkomt, en/of je kunt de spontane temperatuurverhoging meten. Sinds Einsteins beroemde E=mc² kon ook uitgerekend worden hoe veel. 

De rest was wat men noemt een kwestie van "engineering". Een bom is een kwestie van in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk kernen laten vervallen, een kerncentrale is een kwestie van dat gecontroleerd te spreiden in de tijd. 

Groet, Jan
Theo de Klerk op 07 maart 2021 om 16:56
>Hoe wist men van tevoren
Dat wist men niet van tevoren zoals je ook niet weet of een constructie het zal houden. Dat moet je met opgedane kennis beredeneren.

Niemand werd in de 18e eeuw wakker met het idee "laat ik eens een atoombom maken".

Door onderzoek dat steeds meer inzicht gaf in hoe materie in elkaar leek te zitten en welke energieen er zijn die atoomkernen bijeen houden of juist niet, kwam men tot het inzicht dat bij bepaalde atomen door ze in twee stukken te splijten (en daarmee nieuwe elementen te creeren) energie vrijkwam. Dat kan geleidelijk - handig voor een kerncentrale. Dat kan in een paar microseconden - handig voor een destructieve bom. 
In de 2e wereldoorlog kwamen een aantal natuurkundigen en techneuten bijeen (Project Manhattan - https://en.wikipedia.org/wiki/Manhattan_Project) om die kennis te gebruiken om een bom te construeren die veilig gehanteerd en vervoerd kon worden maar eenmaal losgelaten enorme destructie zou geven. Daar weten de Japanners alles van.
J.van op 08 maart 2021 om 11:41
Het gaat mij om boven vermelde zinsnede 'kwam men tot het inzicht ' Mijn vraag is dus : hoe kwam men tot dit inzicht .
BVD en met vriendelike groet ,
jaap van der Pol
Theo de Klerk op 08 maart 2021 om 11:50
Eerst ontdekt men dat materie uit moleculen en die uit atomen bestaan.
Curie en Becquerel ontdekken dat atomen kunnen stralen en Thomson/Rutherford ontdekken dat de atoomkern klein is en uit nucleonen bestaat. Men onderzoekt de bindingskracht van die nucleonen en concludeert dat fuseren van protonen/neutronen tot grotere kernen stabiel is en bindingsenergie vrijmaakt. Tot Fe-56. Daarna moet er energie bijgedaan worden om grotere kernen te maken. Die energie komt weer vrij als zo'n grote kern gesplitst wordt. Dat laatste levert de energie voor een kerncentrale of voor een atoombom.
Die kennis over bindingsenergie is in de jaren 1930-40 opgedaan. En daarna gebruikt in 1945 om een bom mee te maken. Het "hoe" is dus een kwestie van experimenteren en theoretiseren.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)