Elektromagneet

Henk stelde deze vraag op 04 december 2020 om 14:53.

 Hallo ik wil een elektromagneet maken met een kracht van 400 N en met normaal staal hoe kan ik dit berekenen hoelang dik moet het staal zijn? Hoeveel wikkelingen moet ik maken?

Reacties

Theo de Klerk op 04 december 2020 om 20:56
Geen idee. 400 N trekken. Aan wat? Weekijzer? IJzer? Koper? Verschillende stoffen die gevoelig zijn voor magneetvelden (dus in praktische zin: geen hout of plastic) reageren verschillend op een veld (influentie) en daarmee met een andere kracht.
Voor een spoel kun je berekenen hoe groot het B-veld bij het uiteinde van  de spoel zal zijn (maar iets daar buiten "verwaaierd" het veld al snel en neemt in sterkte af). Of je dikke of dunne draad gebruikt hangt af van hoeveel stroom erdoorheen moet gaan, welke warmteontwikkeling daarbij plaatsvindt en of de spoeldraad bij te kleine doorsnede gaat smelten.

De problemen die je tegenkomt (op magneten zijn helaas geen simpele berekeningen mogelijk) worden opgesomd in http://info.ee.surrey.ac.uk/Workshop/advice/coils/force.html#EFB
Henk op 04 december 2020 om 21:52
Ik wil de elektromagneet een permanente magneet laten afstoten die volgens de fabriekant een kracht heeft van 400 N de voltage mag 12 v zijn dat ze niet simpel waren was ik al achter dat wat ik heb kunnen vinden kan ik niet veel wijs uit. Het hoeft ook niet percies te kloppen. Als ik maar ong weet wat ik moet hebben aan koper en kern.
Jan van de Velde op 04 december 2020 om 21:55

Henk Aarts

..//.. een permanente magneet ..//.. die volgens de fabrikant een kracht heeft van 400 N 

 Heb je (hopelijk) de specificatie waarin dat staat vermeld? Want 400 N zomaar zonder de omstandigheden waarin en de materialen waarop kan een fabrikant nooit beloven. Zo simpel werken magneten helaas niet.

Groet, Jan

Henk op 05 december 2020 om 14:13
Hier de specificatie

Theo de Klerk op 05 december 2020 om 15:43
>Neodymium magneten zijn niet voor de handel en export naar de Verenigde Staten, Canada en Japan bestemd.

Tja... dat heb je met die Chinese producten.  Tit for Tat.

Verder is de specificatie van 400 N weinig informatief. Waarvoor geldt die? Voor plastic dozen? Houten kratten? IJzeren autocarrosserie? Aluminium vleugels?
Jan van de Velde op 05 december 2020 om 17:09
dan zal die houdkracht wel gelden voor een voldoende groot en vlak stuk voldoend weekijzer, en stuik ertegen geplakt. 

maar afstoten is simpel hoor: dat kan met elk permanent- of elektromagneetje, hoe groot of klein ook: da's maar een kwestie van dat andere magneetje met een pool gelijk aan de onderste pool naar die magneet richten. Die twee magneten zullen elkaar dan hoe dan ook afstoten.

Wel oppassen hoe je dat GTN-40 magneetding ergens tegenaan plakt: dat mini-handvatje daar bovenaan geeft maar weinig houvast om dat ding los te trekken zo te zien.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)