De frequentierespons van luidsprekers

leerling stelde deze vraag op 13 december 2005 om 11:12.
Een tijdje geleden heb ik een vraag gesteld die is beantwoord, ik heb ondertussen een nieuwe vraag.

Hieronder staat het verloop van de vraag. Het zou fijn zijn als ik antwoord zou kunnen krijgen, ik begin redelijk vast te lopen. Alvast bedankt!

--- Ik moet voor school een experiment doen over de gevoeligheid van het menselijk gehoor voor bepaalde frequenties. Dit doe ik door een toongenerator op oordopjes aan te sluiten, en de luidheid te ijken met een dB-meter.

Nu is me opgevallen dat als de frequentie veranderd wordt, het aantal volgens de dB-meter veranderd. Volgens mij moet juist het aantal dB gelijk blijven. Ik heb het voltage bij verschillende frequenties gemeten, en dat blijft constant. Zou het kunnen zijn dat het aan de oordopjes ligt dat bepaalde frequenties harder zijn?

Reageer op dit bericht --- oordopjes

Bert Metz

Hallo leerling, het kan zijn dat je te maken hebt met staande golven of iets dergelijks. Kun je wat meer vertellen over je opstelling? Heb je ook een luidspreker gebruikt, en hoe heb je de oordopjes geplaatst? Op welke afstanden staan de verschillende onderdelen van elkaar? Bert

--- oordopjes leerling

Sorry voor het wat late antwoord, maar ik heb ondertussen wat dingen uitgezocht. Ik heb de dBmeter ongeveer op 20cm afstand gezet, het varieren hiervan maakt geen verschil voor de waarnemingen.

Ik heb de test nog een keer uitgevoerd met een zelfbouwluidspreker, van het type Philips 9710. Hier heb ik de frequentiekaraktistiek van kunnen vinden: http://www.troelsgravesen.dk/philips9710.htm (tweede grafiek)

Ik heb ook begrepen dat geen enkele luidspreker een vertikale lijn heeft, en dus een zuivere frequentiekaraktistiek. Klopt dit? Zou het kunnen om een speaker (of oordopjes) te kunnen compenseren als je weet wat de afwijkingen zijn?

Alvast bedankt!

Reacties

Bert op 13 december 2005 om 20:53
Hallo leerling,

heb je met jouw opstelling de frequentiekarakteristiek van de Philips luidspreker gemeten?

Als je de karakteristiek die jij gemeten hebt vergelijkt met die op het web, dan heb je een aardig idee of jouw meetmethode klopt. Is er een goede overeenstemming dan mag je ervan uitgaan dat het niet aan de afstanden of aan de dB-meter ligt. In dat geval zou ik denken dat de frequentie-afhankelijkheid van de oordopjes een echt effect is.

Vind je grote verschillen, dan moet je op zoek gaan naar de oorzaak. De dB-meter zou ook een frequentieafhankelijkheid kunnen hebben. Luidsprekers hebben over het algemeen pieken in hun frequentiekarakteristiek. 'Goede' boxen hebben daarom vaak een aantal luidsprekers voor verschillende frequentiegebieden.

Het zou me daarom niets verbazen als oordopjes ook een frequentieafhankelijkheid vertonen, maar gegevens daarover heb ik niet.

Bert

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)