Waterdamp en hoogte plafond/deuropening

Der stelde deze vraag op 22 augustus 2020 om 20:51.

Ik ben bezig met een nieuwe badkamer. Hierbij kan ik de deur verdiepingshoog maken (dus tot het plafond), of korter (230 cm hoog).

Ik wil dat zo min mogelijk waterdamp vanuit de badkamer de naastgelegen slaapkamer ingaat als de deur open staat na het douchen.

Is het dan verstandiger om een lagere deur te nemen (korter dan verdiepingshoog), zodat de 'damp' tegen de wand boven de deur blijft hangen? 

Of maakt dat eigenlijk niets uit? (verdiepingshoge deuren zijn wel mooier...)


Reacties

Jan van de Velde op 22 augustus 2020 om 21:43
dag Der Wit,

ik snap uw probleem niet zo goed:

Der Wit plaatste:

Ik wil dat zo min mogelijk waterdamp vanuit de badkamer de naastgelegen slaapkamer ingaat als de deur open staat na het douchen.

de oplossing is dan na het douchen óf die badkamerdeur dichthouden, of die slaapkamerdeur, of beide. 

En aangenomen dat die douche niet 24/7 in gebruik is, af en toe een een beetje vochtige lucht mag in een normaal huis geen probleem zijn: ten eerste, in de meeste huizen in Nederland is de lucht niet zelden droger dan gezond is, en ten tweede, in een gezonde ruimte geldt een eis dat per persoon per uur 25 m³ lucht ververst wordt. Een beetje vocht is dus snel verdwenen. 

Ik vraag me dus af of er überhaupt een probleem is: voor wie buiten de badkamer staat als die na een warme douchebeurt opengaat lijkt het misschien of er een waterval uit komt, maar dat valt qua hoeveelheden reuze mee.

Los daarvan, een beetje grotere of kleinere deur gaat uw probleem (als dat er toch om een of andere reden zou zijn) niet oplossen. Dan zit er denk ik maar één ding op: voorzie uw badkamer van een afzuiging naar buiten.

Groet, Jan
Theo de Klerk op 22 augustus 2020 om 22:28
Bij hitte stijgt warme lucht met daarin waterdamp naar boven. Maar al snel koelt de lucht af en condenseert water (op spiegel, tegelwand) en de nog vochtige lucht daalt weer en mengt zich tot een overal even vochtige toestand.
Dus naast alle argumenten van Jan geldt eigenlijk dat elke open deur, hoog of laag, al vrij snel alle natte lucht doorlaat (die zich met de drogere slaapkamerlucht mengt).
Enige manier om dat te voorkomen: badkamerdeuren gesloten houden en ventileren via open badkamerraam of ventilator.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)